Legumele exotice își fac loc și în România. Cât de sănătoase sunt conopida mov sau cartoful dulce
Your browser doesn't support HTML5 video.
Găsiți inclusiv conopidă și cartofi mov, mini ardei-capia ori ciuperci aduse din China. Deși agricultorii de la noi s-ar închina înainte să le guste, bucătarii au început deja să folosească. Sunt gustoase și bogate în vitamine și minerale.
Conopida romanesco a apărut recent în piețele din România. Provine din sudul Italiei, din regiunea Calabria, dar poate fi cultivată și la noi la sfârșitul verii, atunci când permite clima.
Înrudită cu ea este și conopida mov. Ambele sunt mult mai sănătoase, pentru că nu conțin amidon. Sunt și mai sățioase, spun bucătarii. Costă 25 de lei kilogramul.
Claudia Nițoi: ”Această legumă este conopida romanesco, iar aici avem o conopidă mov. Ambele se comportă precum conopida albă clasică atunci când le gătim și pot fi o soluție potrivită atunci când dorim să ne convingem copiii să mănânce legume. Și mini ardeii capia și cartoful mov sau cartoful dulce pot fi o alegere inspirată pentru farfuriile celor mici”.
Pentru că de la an la an este tot mai cald, putem să le cultivăm și noi. La fel se întâmplă și cu lăptucile.
Dan, proprietar magazin legume: ”Italienii o numesc letuga romana. E o salată foarte bună, crește foarte bine sezonul ăsta. Mai avem niște frunze, care fac parte din istoria Europei, de aceea se numea planta asta ”leguma regilor” din Evul Mediu, deci putem mânca regal. E de fapt o sfeclă primitivă, o sfeclă de frunze, adică lucrurile bune le depozitează în frunze și nu în rădăcină”.
Românii sunt mult mai deschiși la fructele exoticeRomânii curioși sau care au călătorit mult au început să cumpere inclusiv ciuperci exotice. Simeji, enoki, king oyster și pe cele mai cunoscute Shiitake, care provin din Asia de est și sunt foarte bogate în aminoacizi.
Prin restaurante se gătește deja de ceva vreme cu ele. Au succes inclusiv cartofii dulci și mov.
Alex Cîrțu, bucătar: ”Cartoful dulce este o legumă versatilă, pentru că poți face din cartofi dulce de la pudră, creme, mousse-uri, poți să faci desert, poți să faci supă cremă, poți sa-l umpli, poți să faci plăcintă din el”.
Tradiționaliștii sunt încă reticenți când văd toate aceste ciudățenii.
”- Vreau să vă întreb dacă știți ce legumă este asta și dacă ați gătit vreodată cu ea.
- Chiar nu, și nici nu știu.
- Dar ați găti-o?
- Nu-mi dau seama. Nu, arată super ciudat”.
În cazul fructelor exotice suntem ceva mai deschiși și mâncăm deja cu plăcere mango, papaia sau fructul dragonului.