Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Joburile făcute din pasiune, în locuri exotice sau în vârf de munte. Ce calități sunt necesare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Să te scufunzi printre peşti exotici, să umbli pe cărări de munte, sau să galopezi cu caii prin păduri... Nu, nu vorbim despre programe de vacanţă, ci despre locuri de muncă disponibile în perioada verii.

Iar angajatul nu trebuie să facă decât ceea ce îi place - fie că este vorba de îngrijit flori, de plimbat câini sau de... cântat la chitară.

Iar cei care acceptă aceste posturi recunosc că nu salariul este punctul forte, ci experienţa inedită pe care o trăiesc...

Ioana Tianu a înfiinţat un centru de scufundări în insula grecească Samothraki. Aici se află cel mai înalt munte din Marea Egee, cu cascade, canioane şi păduri seculare, astfel ca Ioana are nevoie şi de doi ghizi montani care să le arate turiştilor frumuseţile locului: „Şi-am ajuns pe cel mai înalt vârf de munte din Marea Egee.. stânga, stânga!”

Doritorii trebuie să fi absolvit un curs de ghizi montani acreditat în România sau în Grecia. Sezonul durează două luni şi jumătate, iar venitul este în funcţie de numărul de turişti pe care ghidul îi însoţeşte.

Citește și
Românii se feresc să-și schimbe joburile. E frica „de a da vrabia în mâna pe cioara de pe gard” spune Stela Toderașcu
Românii se feresc să-și schimbe joburile. E frica „de a da vrabia în mâna pe cioara de pe gard” spune Stela Toderașcu

Ioana Tianu, ghid în Samothraki: „Presupune să fii o fire sociabilă, să îţi placă să vorbeşti cu oamenii, să îi plimbi, să le arăţi locuri frumoase. Ca şi venituri, nu punem mare preţ pe chestia asta, e clar că cine face acest job nu îl face ca să se îmbogăţească, ci pentru a se da jos din pat cu plăcere”

Pasiunea pentru munte şi natură este condiţia necesară şi în cazul ajutorului de cabanier. Printre sarcini se numără tăiatul lemnelor, îngrijirea camerelor, dar şi ajutor în bucătărie.

Margareta Dig, administrator Cabana Curmătura: „Să îmbine utilul cu plăcutul. să şi muncească, să privească, să se bucure de munte.Te trezești dimineaţa, bei cafeaua afară şi vezi un răsărit de soare superb, auzi păsările cum cântă....”

Laura a renunţat la munca din corporaţie şi a ales să se dedice muzicii. Acum este în căutarea unui chitarist, alături de care să cânte în Braşov.

Laura Surdu, organizator de evenimente: „Un chitarist bun, proactiv, cu care să demarăm un proiect muzical pe parte de jazz, soul, rock. Ca remuneraţie vom face să fie supermulțumit şi el, şi noi.”

Pe perioada verii, cele mai multe locuri de muncă se găsesc în domeniul HORECA. În urmă cu o lună, la început de sezon, Litoralul avea 50 la sută deficit de personal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult