În plin program "Alege Oaia", românii preferă mielul de import celui de la ciobani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Chiar dacă ministrul agriculturii, Petre Daea, a încercat să promoveze mioarele autohtone, prin programul "Alege Oaia", anul trecut aproape că s-au dublat importurile. Culmea este ca în timp ce noi aducem carnea de la spanioli, unguri şi belgieni, vecinii bulgari s-au supărat că de Paşte le-am invadat piaţa cu miei româneşti.
Din judeţul Sibiu, doar de pe Valea Hârtiaciului, au plecat în străinătate peste 8000 de miei. De mai bine de 10 ani, ciobanii din zona au scăpat de grijă clienţilor. În acest sezon au vândut miei în valoare de 1,5 milioane de lei. Mulţi au ajuns în Bulgaria, unde există abatoare. Dealtfel, le-am livrat atât de mulţi miei vecinilor de la duş, încât ciobanii bulgari au cerut ministerului agriculturii de la ei să ia măsuri.
Florin Dragomir, preşedintele unei asociaţii de oieri din Vurpăr: "Ajung şi prin Bulgaria ca noi nu avem abatoare şi îi duc acolo să-I taie. A venit investitorul şi i-a văzut, ne-a dat 10,40 lei pe kg şi i-a dus pe rând. Au plecat de la noi vreo 9 tiruri. Mai bine îi dăm la en-gros şi scăpăm."
Toma Vulcan, oier: "Noi odată ce îi dăm, treaba lor. Nu mai ştim de ei. Îi creştem până la momentul livrării. Odată ce i-am dat nu le mai ştim urmă.”
Ismail Abir - comerciant de miei: " Adunăm de-aicea, din judeţul Bihor, Arad, Timişoara, de unde vin ciobanii care vând miei şi trimitem camioanele după ei. Aici cumpărăm la 10, 10 cinzeci kilul şi se vinde afară la 2-4 euro, 2-3 euro, cam aşa. „
În Oradea mielul în viu se vindea cu 12-13 lei. Chiar şi aşa, clienţii s-au lăsat aşteptaţi. În România, mielul autohton se vinde doar în perioada sărbătorilor, tot atunci îl găsim şi în hipermarketuri. În restul anului îl găsim doar restaurante, care prefera carnea din străinătate.
Anul trecut, însă, importul aproape că s-a dublat, faţă de anii anteriori. Au intrat în ţara 604 tone de carne de miel şi oaie, în valoare de 3,5 milioane de euro, în timp ce în 2016 şi în 2015 am importat 381, respectiv 349 de tone, în special din Spania, Ungaria, Belgia, Iordania şi Italia.
În acelaşi timp, consumăm anual 31 de kilograme de carne de porc, 23 de carne de pui şi doar 2,3 kilograme de carne de oaie.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 05-04-2018 18:26