Festivalul dedicat cașcavelei și-a deschis porțile pe Valea Doftanei. Cum este preparat produsul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un festival dedicat preparatului delicios și-a deschis deja porțile și a atras numeroși pofticioși.
Gospodarii și-au umplut tarabele în așteptarea gurmanzilor, dar spun, dezamăgiți, că tinerii nu vor să ducă mai departe tradiția și că, în curând, cașcaveaua riscă să devină o amintire.
Gospodarii de pe Valea Doftanei s-au înghesuit la festivalul dedicat deliciosului preparat cunoscut sub numele de cașcavea. Producătorii şi-au aranjat tarabele în aşteptarea clienţilor şi nu se feresc să dezvăluie reţeta moştenită de la strămoşi.
"Mulgem animalul, încălzim laptele la o anumită temperatură, dăm cheag, aşteptam să se închege, strângem cașul, după aceea lăsăm la dospit câteva ore. Punem în forme, o lăsăm iarăși apoi la fum", explică Elena Branciog, producător.
Preţul unui kilogram de cașcavea porneşte de la 30 de lei, iar pofticioşii nu au întârziat să apară.
"Minunată. Stau mai mult timp în Valea Doftanei şi cumpăr aproape zilnic", spune un cumpărător.
Pe de altă parte, localnicii se tem că, în curând, cașcaveaua va fi tot mai greu de găsit.
Lidia Seler, producător: - Cam fiecare gospodină are secretul ei dacă vă şi uitaţi nu arată la fel.
Reporter: - O să o duceţi mai departe, are cine să înveţe?
Lidia Seler, producător: - Nu, nu prea.
"De la an la an din păcate sunt tot mai puţini cei care încearcă să continue pentru că tineretul din ziua de astăzi mai mult îi avantajează să plece în străinătate la munci, decât să se ocupe de creşterea animalelor", este de părere Ionel Emil Oceanu, producător.
De la siropuri naturale, la afinată sau zmeurată, până la păstrăv copt sau zacuscă cu păstrăv - toate i-au atras ca un magnet pe gurmanzi.
Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 17, îşi închide porţile mâine.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!