Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este pandemia post-Covid. Aproape jumătate din românii care au fost infectați vor suferi de asta toată viața

Efectele medicale ale pandemiei, pe lângă cele sociale şi economice, sunt importante şi vor fi prezente mult timp şi după stingerea acesteia, a afirmat prof. dr. Emanoil Ceauşu, secretar general al Biroului Executiv al Academiei de Ştiinţe Medicale.  

"Se vorbeşte din ce în ce mai mult de o nouă pandemie, cea post-COVID. Infecţia cu virusul SARS COV 2 afectează întregul organism uman, inclusiv sistemul nervos central, iar efectele sunt prezente pe termen lung, mult după boala acută - luni, ani sau toată viaţa. Pandemia COVID şi-a pus amprenta asupra sănătăţii mintale: atât prin afectarea directă a sistemului nervos central de către virusul SARS COV 2, cât şi prin impactul pe care l-a avut pandemia asupra societăţii: social, economic, educaţional, comportamental şi nu numai", a afimat vineri Ceauşu la masa rotundă "Sănătatea mintală în contextul pandemiei", organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Prof. univ. dr. Cătălina Tudose, şef de secţie la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Alexandru Obregia", a evidenţiat factorii de stres psiho-sociali care au condus la recăderi ale unor afecţiuni psihiatrice preexistente: închiderea şcolilor, restricţii de călătorie, izolare, limitarea accesului în unităţile medicale etc.

42% dintre românii internați cu Covid au rămas cu sechele grave

"Carantina a indus tulburări psihiatrice într-un procent important - reacţii acute de stress, anxietate, depresie, consum de alcool, ideaţie suicidală. Pentru cei care au făcut boala, 40% dintre pacienţi au manifestat simptome neuro-psihiatrice asociate, în special din spectrul deliriumului, deci a stărilor confuzionale generate de infecţia cu SARS-CoV 2. Această situaţie a ridicat mari probleme de îngrijire şi a forţat realizarea unor legături funcţionale între psihiatri şi medicii de boli infecţioase sau medicii din ATI pe care nu le aveam. A fost nevoie ca medicii psihiatri să se deplaseze în secţiile ATI şi în secţiile de boli infecţioase pentru a da un ajutor", a explicat Cătălina Tudose.

Ea a mai menţionat că în urma spitalizării 42 % dintre pacienţi au dezvoltat o tulburare de stres post-traumatic şi au rămas cu o traumă importantă.

Citește și
Pandemia face ravagii la nivelul minții. Riscul de suicid în rândul tinerilor diagnosticați cu depresie a crescut la 13%
Riscul de suicid în rândul tinerilor diagnosticați cu depresie a crescut în pandemie

"Depresia este prezentă şi după terminarea tratamentului, de multe ori fiind dezvoltată post externare, la mult timp de la vindecarea formelor acute", a adăugat medicul.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult