”Afacerea” cu refugiați ucraineni. Cum au primit ilegal 2 milioane de euro mai mulți localnici din Maramureș
Your browser doesn't support HTML5 video.
Au fost făcute percheziții în nouă localități, între care și Săpânța, unde anchetatorii au mers și la primărie.
Peste 200 de locuințe din Maramureș au fost percheziționate.
Ca să fie acoperită întreaga acțiune, a fost nevoie de mai mult de 100 de polițiști din șapte județe.
Primăria Săpânța a fost închisă toată ziua, iar angajații nu au avut voie să plece din birouri cât timp s-au făcut verificări.
Potrivit anchetatorilor, funcționari din primărie ar fi semnat cereri de decontare pentru localnici care au găzduit refugiați. Aceștia au primit bani de la stat pentru cheltuielile cu hrana și cazarea.
Dar în realitatea, ucrainenii nu ar fi rămas în casele acestora. În total, ar fi vorba de o fraudă de 2 milioane de euro.
Ion Braicu, primar Săpânța: ”Mă credeți că nu știu, nu mă ocup eu, este personal autorizat care s-a ocupat, s-a făcut o comisie la nivel de comună, care trebuia să își facă treaba, din punctul meu de vedere există prezumția de nevinovăție.”
În nouă localități din județ au fost făcute percheziții.
Localnic: ”A venit la cumnat și văd că și ăsta-i dispărut. Dacă te bagi în afacerea asta, ajungi prost, mai bine cu coaja mea de pită."
Localnica: ”La început am avut mai mulți, s-au pus și pe jos și după s-au dus care cum. La noi au fost foarte multi cazati. // Eu nici n-am știut că se deconteaza că nu m-a interesat, ca puteam și eu la început.”
Luna trecută au fost percheziții și în comuna Petrova, tot în Maramureș.
Acolo, o parte dintre localnici sunt bănuiți că ar fi încasat ilegal 3 milioane de lei, tot după ce au declarat că adăpostesc refugiați.
Cei care cazează ucraineni primesc pentru fiecare persoană câte 20 de lei pe zi pentru hrană şi 50 pentru că i-au primit în propria casă.