Modifica setarile cookie
Toate categoriile

21 de școli și grădinițe din țară sunt în categoria de risc maxim la cutremure. Ce se întâmplă cu elevii

Your browser doesn't support HTML5 video.

În acest moment, 21 de clădiri - școli și grădinițe - sunt încadrate în categoria de risc seismic unu, potrivit Guvernului. Dintre acestea, în 15 sunt săli de clasă și laboratoare, iar în restul de șase - cămine ori săli de sport, arată date oficiale.  

Pentru că riscul este foarte mare, autoritățile promit că le vor introduce cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare, printr-un program finanțat cu bani de la stat, fonduri europene și de Banca Mondială. Dar până atunci, elevii ar trebui mutați.

Pe lista celor 15 unități de învățământ care au în uz câte o clădire cu destinația de sală de clasă ori laborator, încadrată în clasa I de risc seismic, se află, de pildă, Colegiului Național Pedagogic Vasile Lupu din Iași.

În județul Bacău, pe listă apar Școala Gimnazială Filipeni și Grădinița din Ferăstrău, Oituz. Iar aproape de București, în Voluntari, Școala Gimnazială nr. 3 apare și ea pe listă. Alte unități se găsesc în județe ca Olt, Suceava Neamț și Vrancea.

Laura Culiță: ”Unitățile de învățământ care sunt cu risc seismic unu trebuie să fie reabilitate, iar asta înseamnă mutarea copiilor în spații sigure. În primă fază, vor fi alocați bani din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, dar autoritățile vor să completeze sumele necesare din bani europeni, dar și cu ajutor de la Banca Mondială. 60 de școli au deja proiecte derulate cu Banca Mondială, printr-un program de 100 de milioane de euro, care presupune reabilitarea, consolidarea unităților de învățământ din zonele cu cel mai mare risc seismic”.

Citește și
amenintari bloc
Bani europeni și din bugetul de stat pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală. Ce vor face autoritățile
Inițial, 118 unități de învățământ se aflau pe lista clădirilor cu risc seismic

Până miercuri, conducerea școlilor cu săli și laboratoare încadrate în clasa I de risc seismic trebuie să vină cu soluții pentru relocarea elevilor.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: ”Obiectivele prioritare, în acest moment, sunt elementele de infrastructură din Ministerul Educaţiei, respectiv şcolile şi celelalte clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ, precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane”.

Lista a fost făcută pe baza informațiilor furnizate de conducerile școlilor, în toamna trecută. Așadar, nu cuprinde și unități de învățământ afectate eventual de cutremurele din Oltenia.

Cseke Attila, ministrul Lucrărilor Publice: ”Să vedem la nivelul autorităţilor locale, fie că vorbim de municipiul Târgu Jiu, fie că vorbim de alte UAT-uri, ce clădiri sunt afectate şi care ar fi măsurile, respectiv sprijinul în resurse financiare necesare pentru ca situaţia acestor clădiri afectate să fie rezolvată”.

Inițial, Guvernul anunțase că sunt 118 unități de învățământ cu cel mai mare grad de risc seismic. Din fericire, între timp multe au intrat în procese de reabilitare și consolidare.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult