Tratamente naturiste pentru dureri de urechi. Ce remedii ne ajută să scăpăm de „curentul din ureche”
Totuși, în realitate, acești factori nu provoacă în mod direct apariția unei boli, ci exacerbează simptomele unor afecțiuni deja existente.
Astfel, manifestările neplăcute trebuie să te trimită la medic.
Descoperă de ce poate apărea durerea de ureche, ce remedii sunt recomandate și care sunt contraindicate.
Ce poate indica durerea de urecheConform NHS inform, cauzele posibile ale durerii de urechi sunt:
Infecțiile – cum ar fi otita externă (infecția canalului auditiv extern, până la timpan) sau otita medie (infecție în spatele timpanului). Se pot asocia cu scurgerea unor secreții din ureche și necesită tratament cu antibiotice;
Otita medie cu efuziune – este caracterizată de acumularea de fluid în spatele timpanului, după ce infecția dispare. Poate diminua temporar auzul;
Dop de ceară – Acumularea în exces de cerumen poate pune presiune pe timpan, ceea ce cauzează durere. Acesta trebuie îndepărtat de către specialist, cum ar fi prin irigarea urechii. Evită metodele de extragere acasă, care se asociază cu riscuri (spre exemplu, poți împinge mai mult dopul de cerumen spre timpan);
Leziuni la nivelul canalului auditiv – Introducerea unor obiecte în urechi, cum ar fi bețișoare, poate produce leziuni serioase sau chiar perforarea timpanului, ceea ce se asociază cu dureri;
Amigdalita – Uneori, durerea de ureche poate fi cauzată de o infecție în gât, cum ar fi amigdalita;
Abces dentar – Infecția unui dinte se asociază cu dureri care pot iradia către ureche. Aceasta trebuie tratată obligatoriu de către dentist;
Tulburări ale articulației temporo-mandibulare – o problemă la nivelul articulației dintre mandibulă și craniu, cum ar fi prezența artritei, poate cauza dureri în zona urechii.
Astfel, așa-numitul „curent la urechi” nu este o afecțiune în sine, ci o exacerbare a anumitor boli preexistente, care este pusă în mod greșit pe seama aerului rece.
„Curent la urechi”, simptomePe lângă durerea de ureche, factorii agresivi de mediu pot declanșa și alte manifestări, în funcție de afecțiunea care le cauzează.
Spre exemplu, conform Mayo Clinic, în cazul unei infecții la ureche, poți experimenta:
Dureri de cap;
Scurgerea de secreții din ureche;
Tulburări de auz.
Abcesul dentar, pe de altă parte, poate produce următoarele manifestări, după cum prezintă Mayo Clinic:
Durere dentară, care iradiază spre gât, mandibulă sau ureche;
Umflarea gingiei și feței;
Disconfort sau durere în timpul masticației, înghițirii sau în urma contactului dintre gingie și alimentele reci/fierbinți;
Inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului;
Febră;
Respirație urât mirositoare.
Conform Mayo Clinic, un dop de cerumen poate produce următoarele simptome, pe lângă durerea de ureche:
Țiuit în urechi;
Amețeli;
Senzația de presiune sau plenitudine în ureche;
Mâncărimi în ureche;
Diminuarea auzului sau înfundarea urechii;
Scurgerea de secreții din canalul auditiv.
Pentru că durerea de ureche este un simptom al multor afecțiuni, consultația medicală este esențială pentru un diagnostic corect.
Remedii naturiste pentru durerea de urechi - mituri și adevăruriO serie de remedii pentru durerile de urechi au fost populare timp de mulți ani, însă acestea nu au fost dovedite științific și sunt, de fapt, contraindicate de specialiști:
Usturoiul trage „curentul din ureche”? – Se știe faptul că usturoiul are proprietăți antibacteriene, deci consumul acestui aliment ar putea ajuta la combaterea agenților patogeni care cauzează durerea de ureche, conform Medical News Today. Astfel, unele persoane susțin că stoarcerea usturoiului și introducerea sucului obținut în urechi tratează infecțiile de la acest nivel sau trage „curentul”. În orice caz, așa cum avertizează NHS UK, nu este indicat să introducem nimic în canalul auditiv, în afară de picăturile recomandate de medic;
Ceapa pentru durerile de urechi – Un alt mit legat de acest subiect este faptul că scurgerea sucului de ceapă în ureche tratează infecțiile și ameliorează durerea. Din nou, este important de reținut că este contraindicat să introducem orice substanță în ureche fără acordul medicului;
Vata cu spirt in ureche scoate „curentul”? – Unele persoane simt o oarecare ameliorare a durerii, atunci când introduc o bucată de vată cu spirt în ureche. Acest obicei poate avea ca rezultat, însă, înfundarea canalului auditiv;
Țigara sau conul în ureche ameliorează durerile? – Este contraindicat să introducem în ureche țigara aprinsă sau conul de hârtie aprins. Deși unele persoane susțin că această metodă „trage curentul”, de fapt ea poate dăuna. Există riscul de arsură și lezare a canalului auditiv.
Totuși, există alte remedii naturiste care nu se asociază cu riscuri și care ar putea ajuta în mod real la controlul simptomelor, deși eficiența lor nu a fost demonstrată clinic:
Aplică o compresă rece sau caldăAtunci când durerea de ureche este cauzată de inflamație, o compresă cu gheață aplicată pe ureche timp de 20 de minute poate fi benefică, după cum prezintă Medical News Today. Pentru alte persoane, poate fi mai potrivită compresa caldă, care intensifică circulația sângelui, calmând temporar durerea. De asemenea, poți alterna între rece și cald, conform Healthline.
Încălzește urechea cu uscătorul de părPlasează uscătorul de păr la o distanță potrivită de ureche și lasă aerul cald să acționeze timp de 5 minute. Această metodă funcționează precum o compresă caldă.
Efectuează exerciții de întindere a gâtuluiConform surselor menționate anterior, durerea de ureche ar putea apărea și din cauza tensionării mușchilor din jurul canalului auditiv. Astfel, exercițiile de întindere a gâtului ar putea ajuta. Rotește-ți lent capul și gâtul, apoi ridică încet umerii în mod repetat.
Alege o poziție potrivită de somnEste important să dormi fără să pui presiune pe urechea afectată. Conform WebMD, este indicat să dormi ținând capul mai ridicat decât restul corpului. Acest lucru ar ajuta la reducerea presiunii în ureche. Folosește una sau mai multe perne mari, pentru a rămâne cu trunchiul ridicat în timpul somnului.
Cu toate acestea, este important de menționat că niciun remediu nu tratează cauzele durerilor de urechi și nu înlocuiesc consultația medicală de specialitate sau tratamentul recomandat de medic. Poți lua în considerare aceste trucuri, pentru a ține sub control simptomele temporar, până când ajungi la medicul specialist ORL sau dentist, după caz, care îți va recomanda un tratament adecvat.
Prin urmare, dacă te confrunți cu o durere de ureche persistentă, recurentă sau puternică, adresează-te medicului pentru investigații și tratament. Evită remediile „după ureche”, care se asociază cu riscuri.