Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Problemele cu somnul sunt tot mai des întâlnite în rândul românilor. Care sunt cauzele și ce urmări pot avea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Crește numărul românilor care cer ajutorul doctorilor din cauza problemelor cu somnul.

Oamenii dorm tot mai puțin şi fragmentat și nu se odihnesc așa cum trebuie, iar acest lucru poate avea urmări foarte grave: pe lângă o stare permanentă de oboseală și nervozitate, pot apărea probleme ale inimii sau chiar ale creierului.

Una dintre cauze este și radiația albastră în exces generată de lumina artificială.

Un studiu realizat de o universitate din Anglia situează România printre țările cu probleme din cauza radiației albastre a LED-urilor din diferite aparate electronice, cum este telefonul.

Suntem mereu pe fugă, agitați și ni se pare că nu mai avem timp suficient pentru tot ce avem de făcut. Adormim târziu și ne trezim devreme pentru a mai câștiga timp. Însă acest mod de viață înseamnă somn mai puțin și de proastă calitate. Și tot mai mulți suferă din această cauză.

Citește și
somn, femeie care doarme
Un simplu truc făcut dimineața te ajută să dormi mai bine noaptea. Sfaturile unui expert

Femeie: „2-3 ore dorm pe noapte. Stăteam, apindeam televizorul..foarte obosită mă trezeam.”

Băiat: „Sunt la master. Dorm maxim 6 ore pe noapte.”

Prof. dr. Mihălțan, medic pneumolog: „A crescut numărul de insomniaci, s-au scurtat în multe situații perioadele de somn profund și în general viața modernă a scurtat orele de somn. Generațiile actuale au exclus o oră de somn.”

Inclusiv cei care adorm greu ori se trezesc de multe ori noaptea sunt trecute la categoria insomniacilor, spun doctorii.

Tulburările de somn amenință sănătatea și au efecte pe termen lung. Pot apărea probleme de memorie și concentrare, dar specialiștii atrag atenția că somnul deficitar este puternic legat de creșterea în greutate - cu cât dormi mai puțin cu atât sunt mai mari șansele spre obezitate.

Mai mult, persoanele cu somn deficitar au un risc mai mare de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

În cadrul unui experiment, un tânăr de 40 de ani a aflat că suferă de apnee. Nu știa că are probleme cu somnul, dar aparatul pe care l-a purtat în timpul nopții a înregistrat întreruperi ale respiraței.

Consecințele se simt în timpul zilei. Aşa că este important ca la primele modificări ale somnului să mergeţi la control specializat. De multe ori nici nu suntem conştienţi de faptul că nu avem un somn de calitate şi că putem avea probleme.

Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog: „Se trezesc obosiți, devin agitați în timpul zilei, au o stare de somnolență pe care nu și-o explică. Scăderea oxigenului în timpul somnului duce la treziri repetate ale creierului care nu permit ca somnul să-și realizeze cele 4 etape și organismul să se odihnească.”

Un somn liniștit și de calitate are nevoie de un ritual. Nu mâncăm și nu consumăm alcool sau băuturi care conțin cofeină cu câteva ore înainte de culcare.

În cameră trebuie să fie beznă și, foarte important în vremurile noastre, cu o oră înainte renunțăm la telefonul mobil, tablet[ sau laptop. Dispozitivele electronice produc unde care interferează cu creierul nostru și induc starea de agitație, spun specialiștii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult