Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii pot consulta pacienții online sau prin telefon. Rețetele, trimise direct în farmacii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul sanitar trebuie să lucreze cât mai mult la distanță, potrivit unei Hotărâri de Guvern, pentru ca oamenii să evite deplasările.

Autoritățile au decis ca medicii să își mute consultațiile pe internet, sau la telefon și să trimită rețetele direct în farmacii.

Cu toate acestea, la Direcția de Sănătate Publică din capitală, oamenii stau la cozi uriașe pentru diverse adeverințe, cum ar fi ieșirea din carantină sau izolare, pentru că funcționarii nu le răspund la telefon sau la e-mail.

Pe toată durata stării de urgență pot realiza consultaţii la distanţă atât de medicii de familie cât şi medicii specialişti. Ei se vor folosi fie de telefon, mesageria scrisă sau vor fi apelaţi video de pacienţii care au acces la tehnologie, cu condiţia că medicii să nu depăşească 8 consultaţii pe oră.

Gindrovel Dumitra, președintele Asociației Medicilor de Familie din România: "În fiecare familie există câte o persoană tânără care are acces la mesagerie. De multă vreme primesc imagini sau fotografii de la pacienţii mei care stau în Germania, Spania sau alte țări."

Citește și
Cum a devenit Suceava focarul infecției din România. Pacienții au luat virusul chiar din spital
Cum a devenit Suceava focarul infecției din România. Pacienții au luat virusul chiar din spital

Reţetele pot fi eliberate de medicul de familie, fără să-i prezentaţi cardul de sănătate. Ele sunt trimise direct în sistem şi orice farmacie le poate vedea.

Ca să vă cumpăraţi medicamentele prescrise puteţi să vă duceţi personal cu cardul de sănătate la farmacie, dacă vârsta vă permite, sau puteţi trimite un înlocuitor - cum ar fi de exemplu o persoană mai tânără din familie.

Reţetele trimise pe mail vor avea un cod de bare, care va fi scanat de farmacist. În schimb, medicii care au mai mulţi pacienţi în vârstă, fără acces la tehnologie, pot printa mai multe reţete, pe care să le trimită printr-un voluntar acasă la pacienţi.

Aceeaşi Hotărâre de Fuvern prelungeşte cu 90 de zile termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere.

Cu toate acestea, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti oamenii stau ore întregi la rând ca să primească avizul de încheiere a carantinei sau perioadei de izolare. Deşi această hârtie ar putea fi eliberată online, pentru ca statul să nu îi pună în pericol să se îmbolnăvească.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult