Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Daune morale de 300.000 de euro pentru o femeie care și-a pierdut soțul din cauza infecțiilor luate din spital

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pacienții care se infectează în spital sau rudele lor încep să câștige în instanță sume record, după ani de zbucium.

Recent, o femeie din Cluj a obținut, în prima instanță, daune morale de 300.000 de euro, după ce și-a pierdut soțul din cauza unei infecții luate din spital. Avocații spun că sunt tot mai multe asemenea procese pe rol.

Pacientul de 46 de ani a fost internat în ianuarie 2017 la Neurochirurgie in Spitalul Județean de Urgență Cluj, după un accident vascular cerebral. La scurt timp după ce a fost operat cu succes, i-a fost depistată o infecție nosocomială - acinetobacter baumanni, un agent infecțios caracteristic florei de spital, cu mare rezistență. Două luni mai târziu, bărbatul s-a stins, iar familia a început să-si caute dreptatea. Dupa 6 ani, prima instanță le-a dat câștig de cauză.

Din 2018, au fost zeci de termene în instanță, cereri respinse, pronunțări amânate și rapoarte medicale contestate. Abia la Tribunalul Cluj-Napoca două judecătoare au decis, joi, că spitalul este obligat să plătească daune morale după întreaga suferință.

Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților: "Trei sute de mii de euro este o sumă decentă. Este o formă de compensare. Familia a rămas fără locuință, ei au venit din Spania pentru a-și construi un viitor în România". Inițial, familia ceruse o sumă mult mai mare, dar magistrații au decis să primească mai puțin de jumătate.

Citește și
Medic chirurg, în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a încercat să se trateze acasă de Covid-19
Managerul de la "Marius Nasta": 3 pacienți internați la ATI în București, aduși cu infecții nosocomiale din alte spitale

Anca Rad, judecător Tribunalul Cluj: "Reclamanta a solicitat acordarea sumei de 250.000 de euro, iar reclamantul suma de 500.000 euro, cu titlul de daune morale invocant decesul soțului, respectiv tatălui ca urmare a unei infecții nosocomiale. Tribunalul Cluj a admis în parte". 100.000 de euro ar reveni soției pacientului, iar 200.000 de euro fiului de 15 ani. Dar unitatea medicală are 30 de zile pentru a face recurs. Spitalul de Urgență din Cluj are acum o incidență a infecțiilor nosocomiale de aproximativ 1,5%. În secțiile de terapie intensivă, rata este de peste 5.

Prof. Dr. Simona Nicoară, director medical al Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca: "Eu nu pot să comentez o hotărâre judecătorească. Infecțiile asociate asistenței medicale sunt o realitate în toate spitalele".

150.000 de euro pentru un bărbat infectat în spital cu stafilococul auriu

Recent, un bărbat de 39 de ani din județul Neamț a reușit să obțină la Curtea de Apel Bacău daune morale de 150.000 de euro, platite în tranșe, după ce în urma unei internări s-a suprainfectat cu stafilococ auriu la Ortopedie, în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Alexandru Filimon, manager Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamţ: "Pacientul respectiv a fost internat în octombrie 2015. Aşa a decis instanţa în urma procesului pe care dumnealui l-a intentat spitalului în 2018. Am reușit să plătim daune morale în valoare de 150.000 de euro începând cu luna octombrie anul trecut până în luna martie anul acesta". Procesele de acest fel durează mulți ani pentru că la dosar este nevoie de toate expertizele medicale din timpul spitalizării. Dacă reclamanții nu au suficienți bani pentru a intenta procesul, ei pot cere ajutor public judiciar, iar taxa de timbru le poate fi redusă. Această taxa e stabilită în raport cu suma daunelor morale cerute.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România raporteaza cam 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu alte ţări europene, unde media este de 5%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult