Ce mâncăm și ce bem pe timp de caniculă. Avertismentul specialiștilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
De pildă, deși simțim nevoia să bem băuturi foarte reci, efectul pe termen lung ar putea fi dăunător. La fel se întâmplă și dacă mâncăm alimente cu prea multe calorii, atunci când afară soarele arde. Iată ce spun experții.
În zilele caniculare, organismul încearcă să își răcească temperatura. Așa apare transpirația. Pierderea de lichid trebuie suplimentată, în special cu fructe și legume bogate în apă.
Prof. Dr. Lorena Filip, profesor la UMF Cluj-Napoca: "De exemplu, roșiile, castraveții, pepenele roșu. Este important ca acest fenomen de hidratare să fie realizat atât prin consum de apă în care putem să adăugăm de exemplu câteva felii de lămâie sau putem aromatiza o limonadă cu mentă, cu ghimbir".
Totuși, deși pofta este mare, nu este recomandat să beți lichidele foarte reci.
Violeta Bun, nutriționist dietician: "Apa la temperatura camerei, gheața poate să ne provoace crampe stomacale, cât și durerile de gât. Poate fi limonadă, dacă consumăm un litru de limonadă pe zi ne asigură chiar și mineralele pierdute, pe lângă hidratare. Mai pot fi sucurile din fructe, dar fructe proaspete. Poate să fie de tei, verde, de sunătoare".
De evitat alimentele grase sau procesateCând vine vorba de hrană, specialiștii spun că trebuie să reducem caloriile și să consumăm mai multe alimente nutritive, care hrănesc organismul, fără să îl solicite prea mult. Un grătar de pește sau pui, iaurt sau ouă - sunt variante de alimente care se digeră mai ușor. În plus, pe căldură, pentru că suntem tentați să ne mișcăm mai puțin, există și riscul luării în greutate. Așa că este bine să evităm alimentele grase sau procesate.
Prof. Dr. Lorena Filip, profesor la UMF Cluj-Napoca: "O cantitate mai mare de alimente poate produce și o eliberare mai mare de energie, care duce la încălzirea corpului. Și ca urmare, apar aceste fenomene de bufeuri, sau de transpirații excesive. Și sunt fenomene care trebuie evitate".
Totuși, trebuie să fim precauți. Căldura ne face să consumăm mai puțină mâncare. Astfel, pot apărea scăderi de glicemie, mai ales în cazul diabeticilor.
Conf. Dr. Cornelia Bala, profesor de diabet și nutriție la UMF Cluj-Napoca: "Pentru că ne alimentăm mai puțin, din cauza căldurii, probabil că la unii pot să apară scăderi de glicemie indirect. Să nu existe mese sărite, din cauza căldurii".
Chiar dacă pierdem sodiu prin transpirația excesivă, trebuie să fim atenți și la alimentele sărate, care fac bine, însă doar în cantități moderate. Iar cardiacii și hipertensivii trebuie să fie precauți, spun medicii.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 25-07-2022 19:29