Alimente care pot duce la toxiinfecție alimentară în vacanță. Ce să eviți
Toxiinfecția alimentară este o boală cauzată de consumul de alimente și de apă care sunt contaminate cu diferite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice și poate da simptome ușoare sau severe.
Agenți patogeni care produc toxiinfecție alimentarăVirusurile sunt principala cauza pentru care se produce toxiinfecția alimentară, iar după acestea sunt bacteriile.
Potrivit studiilor, peste 31 de agenți patogeni și bacterieni produc toxiinfecție alimentară, iar cele mai multe sunt transmise pe cale digestivă.
Cei mai frecvenți germeni care cauzează toxiinfecție alimentară sunt: • Norovirus (anterior denumit virus Norwalk)
• Salmonella
• Clostridium perfringens
• Campylobacter
• Staphylococcus aureus
• Listeria monocytogenes
• E.coli (Escherichia coli)
• Cyclospora (Cyclospora cayetanensis)
• Listeria
• Clostridium botulinum (Botulism)
• Vibrionul holeric (Vibrio cholerae) Paraziți responsabili de toxiinfecția alimentară sunt:
• Giardia
• Amoeba
• Trichinella
• Taenia solium
De asemenea, peștii care au stat în apă contaminată cu mercur, în special tonul sau peștele spadă pot fi responsabili de toxiinfecție alimentară.
Contaminarea cu germeni care produc toxiinfecție alimentară are loc din următoarele cauze:
• Mâncarea nu este păstrată la temperatura adecvată și în condiții de igienă
• Mâncarea este consumată după data de expirare specificată pe etichetă
• Persoana care a atins alimentele este bolnavă sau nu s-a spălat pe mâini
Alimente infectate care produc toxiinfecție alimentarăCele mai frecvente alimente care pot produce toxiinfecție alimentară sunt: • Carnea de pui, curcan, vită sau porc, cruda sau pregătită insuficient
• Fructele și legumele nespălate
• Germenii de grâu
• Laptele crud (nepasteurizat) și produse lactate care conțin lapte crud
• Înghețată și iaurt
• Ouă nefierte suficient
• Fructe de mare și crustacee crude • Făina brută (inclusiv aluatul)
Simptomele toxiinfecției alimentarăSemnele și simptomele toxiinfecției alimentare diferă în funcție de tipul agentului patogen.
1. Staphylococcus aureus
În cazul toxiinfecției alimentare cauzate de contaminarea cu Staphylococcus aureus, simptomele apar la 30 de minute după ingerare și persoanele pot avea greață, vărsături, crampe abdominale și diaree.
2. Vibrionul holeric (Vibrio cholerae)
Simptomele în cazul infecției cu vibrionul holeric apar la 2-48 de ore de la ingerare și constau în diaree, greață, vărsături, crampe abdominale.
3. Clostridium perfringensi
La 6 - 24 de ore după ce au mâncat alimente infectate cu clostridium perfringensi, persoanele prezintă următoarele simptome: diaree și crampe abdominale.
4. Salmonella
Simptomele în cazul infectării cu salmoenlla încep după 6 ore - 6 zile de la ingerare și includ: diaree, febră, crampe abdominale, vărsături.
5. Norovirus (virus Norwalk)
Simptomele încep după 18-36 de ore de la ingerarea alimentelor, iar persoanele manifestă următoarele simptome: diaree, greață și durere epigastrică.
6. Rotavirus
La 1-3 zile după ingerarea alimentelor, oamenii manifestă: diaree, vărsături, febră sau durere abdominală.
7. Clostridium botulinum (Botulism)
După ce au ingerat alimente infectate cu Clostridium botulinum oamenii manifestă simptome după 12 sau 72 de ore. Printre simptome menționăm: vedere dublă, pleoape căzute, gură uscată, etc.
8. Campylobacter
În cazul infectării cu Campylobacter, oamenii au simptome după 2-5 zile de la ingerare și pot prezenta: diaree, dure/crampe abdominale sau febră.
9. E. coli (Escherichia coli)
Simptomele încep după 3-4 zile de la expunere și includ crampe severe, diaree (frecvent cu sânge) și vărsături, în 5-10% din cazuri, oamenii pot rămâne cu un handicap pe viață.
10. Cyclospora (Cyclospora cayetanensis)
După ce au ingerat alimente infectate cu Cyclospora, oamenii au simptome abia după 1 săptămână și pot avea greață, flatulență, balonare, scădere în greutate și dureri abdominale.
11. Listeria
La 9-48 de ore de la expunere, respectiv 1-4 săptămâni, oamenii manifestă febră, dureri musculare, crampe, confuzie, tulburări de echilibru, etc.
Sursa: reginamaria.ro, Rex
Etichete: alimente , bacterii , toxxiinfectie alimentara
Dată publicare: 05-08-2022 13:00