Ce se întâmplă dacă Parlamentul se opune referendumului dorit de Klaus Iohannis
Your browser doesn't support HTML5 video.
Social democraţii au răspuns deja că nu vor accepta niciodată ca ţara să fie atacată din exterior din cauza unor false probleme, aluzie şi la declaraţiile venite dinspre Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles le-au cerut, miercuri, politicienilor de la Bucureşti să se abţină de la schimbări ce pot slăbi, statul de drept.
Aşa cum prevede procedura, şeful statului este obligat să-i înştiinţeze pe parlamentari cu privire la temele referendumului pe care vrea să-l declanşeze.
Sunt două. Una se referă la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. A doua, vizează interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul penal și al organizării judiciare.
Mesajul preşedintelui Klaus IohannisKlaus Iohannis, preşedintele României: "Ceea ce se întâmplă în actuala guvernare pesedistă este fără precedent! De mai bine de doi ani asistăm la un permanent asalt asupra justiției, purtat cu ordonanțe de urgență. Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesați și-au mai dat o ordonanță de urgență și trăiește cu teamă fiecare zi în care este anunțată ședință de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaște".
Declaraţiile preşedintelui vin în contextul în care a apărut informaţia potrivit căreia la şedinţa de guvern de miercuri era posibilă introducerea pe lista suplimentară a unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea codurilor penale. Nu s-a întâmplat asta, însă temerea pleacă de la o altă situaite în care guvernul a procedat în acest fel.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Pesediștii au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște chiar stabilitatea și viitorul României numai pentru a-și albi dosarele. N-ar fi de mirare că mâine-poimâine să dea prin ordonanță de urgență că politicianul X este cinstit. Ar fi culmea!"
Răspunsul social democraților„PSD nu are nimic împotriva temelor lansate de Iohannis pe tema justiției, dar nu va accepta niciodată că România să fie atacată din exterior pentru falsele probleme din domeniul judiciar", i-au răspuns social-democraţii, fără să anunţe oficial dacă îşi vor încuraja electoratul să voteze sau nu.
Aleşii au 20 de zile să pregătească un răspuns la scrisoarea trimisă de Klaus Iohannis. Chiar dacă aceştia se vor opune unui referendum, părerea lor este consultativă. La rândul său preşedintele trebuie să anunţe întrebarea sau întrebările pe care vrea să le adreseze alegătorilor în ziua referendumului.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!