Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Principalele schimbări din ordonanța care modifică OUG 7. De ce a dat aviz negativ CSM

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul a adoptat marți o nouă ordonanţă de urgenţă ce vizează sistemul judiciar.

Prin acest document, care a primit aviz negativ de la CSM, oficialii renunţă la câteva dintre modificările aduse acum două săptămâni legilor justiţiei, care au scos în stradă nu doar români simpli, ci şi magistraţi. Ministrul Tudorel Toader insistă că această ordonanţă nouă a fost negociată cu procurorii şi judecătorii chiar de premierul Viorica Dăncilă.

Executivul a adoptat noua ordonanţă de urgenţă, care nu o abrogă, ci doar o modifică pe cea dată acum două săptămâni. Ministrul Justiţiei susţine că modificările au fost convenite direct de premierul Dăncilă cu reprezentanţii magistraţilor.

Tudorel Toader: ”Văzând reacţiile din sistemul judiciar şi parţial din societatea civilă, la respectiva întrevedere au fost convenite următoarele cinci modificări: în primul rând abrogă prevederea din articolul 54, adică se revine la reglementarea anterioară OUG 7, în sensul că procurorii de rang înalt pot deveni doar procurori, iar avizul consultativ va fi emis de secţia de procurori din CSM şi nu de plenul CSM, cum se prevedea în OUG 7.”

Toader este contrazis de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care chiar înainte de şedinţa de Guvern dăduseră aviz negativ modificărilor.

Citește și
proteste magistrati
Proiectul de modificare a OUG 7 a fost pus în dezbatere publică

Mariana Ghenă, membru CSM: ”Avizul a fost negativ pentru că nu au ţinut cont de propunerea CSM în sensul abrogării textelor ce nu au fost propuse de CSM.”

Ca de fiecare dată, avizul CSM este unul consultativ, de care executivul poate sau nu să ţină cont. Ori tocmai asta i se reproşează lui Tudorel Toader, că atunci când are interesul, vorbeşte despre cooperarea loială între puterile statului, iar atunci când primeşte critici personale, refuză cu desăvârșire părerea specialiștilor, fie ei chiar şi de la CSM.

Prin noua ordonanță, şefi în Ministerul Public pot fi doar procurorii, funcţiile de conducere numite de şeful statului vor putea fi ocupate şi prin delegare, iar excluderea din magistratură nu se va putea face doar pe criteriul bunei reputaţii, cum îşi dorea Tudorel Toader. În schimb, recent înfiinţata Secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie îşi păstrează statutul special câştigat graţie ordonanţei de urgenţă 7.

Augustin Lazăr, procurorul general: ”Nu merg compromisurile, justiţia care este grav afectată are nevoie de stabilitate.”

Procurorii şi judecătorii îşi vor continua protestele. Cei din urmă vor suspenda temporar judecata proceselor, iar primii - anchetele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult