Surse: Întâlnire între Iohannis și liderii partidelor, înaintea desemnării noului premier
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Astfel, conform acestor surse, preşedintele se întâlnește luni cu preşedintele Pro România, Victor Ponta, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele PMP, Eugen Tomac, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale şi cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Marţi, şeful statului se va întâlni cu preşedintele USR, Dan Barna, şi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
De altfel, informația a fost confirmată și de președintele USR Dan Barna, care a anunțat luni pe Facebook faptul că va avea o întânire cu șeful statului marți.
Preşedintele României a precizat deja faptul că noul premier NU va fi din PSD, astfel că cel mai plauzibil scenariu este cel al desemnării unui liberal, probabil preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Nu în ultimul rând, USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat că nu vor să intre la guvernare în contextul politic actual, astfel că singurele opţiuni rămân PNL şi PMP.
"Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare", a anunţat vineri Klaus Iohanis, după consultările de la Cotroceni.
La aceleaşi consultări Ludovic Orban şi-a anunţat disponibilitatea de a forma un guvern "în jurul Partidului Naţional Liberal”.
De asemenea, președintele PNL a spus că noul cabinet ar urma să aibă cel mult 16 ministere. Potrivit unor surse, 2 dintre aceste ministere ar putea fi cedate PMP.
Ce urmează după desemnarea premierului
După ce preşedintele anunţă propunerea de premier decisă pe baza consultărilor, noul şef al Guvernului are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul pentru Cabinetul pe care îl va propune. Ca urmare, noul premier are nevoie de susţinerea unei majorităţi parlamentară.
Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar numai după alegerile prezidenţiale - care vor avea loc înaintea termenului de 60 de zile.
Până la formarea noului Guvern, fostul executiv, în acest caz cel condus de Viorica Dăncilă, rămâne în funcţie, dar, conform Constituţiei, ”îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis , guvern , presedinte , premier , Cotroceni , ludovic orban , nominalizari
Dată publicare: 14-10-2019 12:27