Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis continuă să susțină că România a alocat 2,5 % din PIB pentru apărare în 2024. Estimările NATO sunt de 2,2 %

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că România se află în prima linie a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, ca vecin al Ucrainei și stat riveran la Marea Neagră.  

Într-un discurs pe care l-a ținut la Palatul Cotroceni în fața șefilor de misiuni diplomatice și oficii consulare, președintele a declarat că România beneficiază în prezent de ”cel mai înalt grad de apărare și protecție din întreaga noastră istorie”.

”Trebuie să continuați demersurile necesare menite să asigure securitatea României!” - le-a spus Iohannis diplomaților români.

Klaus Iohannis susține că România a alocat 2,5 % din PIB pentru apărare în 2024

Totodată, președintele afirmă că România a înregistrat ”progrese considerabile privind creșterea bugetului Apărării, ajungând în 2024 la 2,5% din PIB, precum și în ceea ce privește înzestrarea și modernizarea forțelor armate”.

Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că cel mai nou raport al NATO, bazat pe estimări, arată că România a cheltuit pentru apărare 2,2 % din PIB, deși țara noastră s-a angajat să aloce 2,5 % din PIB.

Citește și
klaus iohannis
România a cheltuit mai puțin de 2 % din PIB pentru apărare, deși a promis 2,5. Iohannis: Nu e bine să avem abordări contabile

De asemenea, în 2023, România a cheltuit doar 1,6% din PIB pentru Apărare, mult sub ținta NATO de 2,5%, se arată într-un raport oficial al NATO.

În replică, șeful statului a spus la acea vreme că diferenţa dintre alocarea pentru Apărare de 2,5% din PIB, ca angajament faţă de NATO, şi cheltuielile efective nu trebuie abordată "contabil".

”Pe palierul de securitate și apărare, ca stat membru al NATO, România are un rol constructiv și de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate și de stabilitate” - a mai spus Klaus Iohannis în fața diplomaților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult