Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum va arăta viitorul Parlament al României. AUR va avea 47 de senatori şi deputaţi

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR încep oficial negocierile pentru formarea unei majoritățile parlamentare și a unui Guvern la finalul săptămânii. Între timp, configuraţia noului Parlament a devenit clară. 

Conform calculelor, din cei 465 de aleşi, PSD va avea 157 de parlamentari, PNL va avea 134 de deputaţi şi senatori, USR-PLUS va avea 80 de aleşi, AUR - 47, iar UDMR - 30 de deputaţi şi senatori. În fine, 17 deputaţi vor reprezenta minorităţile naţionale.

 

Ce majoritate va avea coaliţia de guvernământ

 

Cu 244 de aleşi din 465, coaliţia PNL - USR-PLUS - UDMR ar avea astfel o majoritate confortabilă care să le permită să evite o moţiune de cenzură sau suspendarea preşedintelui, cu care ameninţă liderul AUR, George Simion. PSD şi AUR vor fi astfel în opoziţie

Toate cele trei partide sunt de acord, în principiu, cu numele lui Florin Cîţu pentru şefia viitorului Guvern. De asemenea, potrivit unor surse politice, viitorul program de guvernare trebuie să cuprindă elemente agreate de toată lumea, respectiv echipa de guvernare, modul în care vor fi împărțite ministerele, precum și structura comisiilor din Parlament.

Citește și
Nicolae Ciuca
Guvernul va prelungi starea de alertă cu aceleași măsuri ca până acum

 

Cine va conduce Senatul şi Camera Deputaţilor

 

Conducerea Camerei Deputaților este subiect de negociere. După ce a demisionat din fruntea Guvernului, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că își dorește o poziție în stat din care să își consolideze funcția de președinte PNL.

Colegii săi au fost de acord să îl susțină pe Ludovic Orban pentru a conduce Camera Deputaților, doar că și Dan Barna ar viza acest post - sau cel de vicepremier în viitorul Guvern.

De asemenea, USR-PLUS nu exclude nici şefia Senatului, pe care să o preia actualul lider al grupului de la Senat, Radu Mihail. În caz contrar, USR-PLUS va încerca la negocieri să însiste pentru varianta Dacian Cioloş premier, lucru pe care l-au validat demult în forurile statutare.

 

Planul PSD în Parlament

 

Pe de altă parte, şi PSD consideră că i se cuvine guvernarea, deoarece a obţinut cele mai multe voturi - deşi Constituţia nu prevede acest lucru. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a trimis, joi, scrisori ambasadelor și unor lideri politici din Europa în care afirmă că președintele Klaus Iohannis nu vrea să numească un premier social-democrat și le cere occidentalilor sprijin public până la consultările de luni de la Cotroceni.

 

„PSD trebuie să fie la guvernare şi să dea premierul! Azi, de ziua Constituţiei, i-am trimis preşedintelui Iohannis un exemplar din Legea fundamentală a României ca să aibă reperul necesar pentru a îndeplini voinţa românilor”, a scris Marcel Ciolacu şi pe Facebook.

 

Ciolacu spune că rezultatul alegerilor trebuie respectat și „potrivit Constituției”, partidul câștigător trebuie invitat să nominalizeze premierul.Mai precis, Constituţia spune că "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Social-democrații l-au nominalizat ca premier pe Alexandru Rafila, care a anunţat la scurt timp după că intră în izolare, deoarece soţia sa are Covid-19. Medicul a fost votat de Consiliul Politic Naţional al PSD pentru a fi propunerea social-democraţilor la funcţia de premier.

 

Ce plan are AUR în Parlament

 

Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), nou intrat în parlament, susţine că nu va face nicio alianţă cu nicio formaţiune.

Copreşedintele AUR, George Simion, a declarat, joi că în cazul în care PSD nu va iniţia procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis din funcţie, o va face partidul său.

 

Ce şanse ar avea suspendarea preşedintelui de către Parlament

 

PSD şi AUR nu au suficiente voturi pentru suspendare, care necesită votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, dar au destule pentru a iniţia propunerea de suspendare, pentru care, potrivit Constituţiei, e nevoie de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult