Alexandru Rafila va fi propunerea de premier a PSD. A fost votat în unanimitate

10-12-2020 17:21


Alexandru Rafila

Medicul Alexandru Rafila a fost votat de Consiliul Politic Naţional al PSD pentru a fi propunerea social-democraţilor la funcţia de premier.

Medicul Alexandru Rafila a fost votat de Consiliul Politic Naţional al PSD pentru a fi propunerea social-democraţilor la funcţia de premier.

"Astăzi, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, am supus la vot propunerea ca luni să mergem la Cotroceni cu domnul profesor doctor Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru. După ce am văzut în situaţia de urgenţă imagini cum în biroul prim-ministrului se fuma şi se consuma alcool fără respectarea regulilor, acum domnul Orban ne-a povestit cum în biroul preşedintelui de la Cotroceni, luând în derâdere voturile românilor, se stabilea prim-ministrul nu după nişte criterii profesioniste şi după urgenţele pe care le are România, ci pe bileţele, într-un mod total superficial. Toate aceste lucruri se întâmplă când în România există 200 de decese pe zi în urma pandemiei. Venim în faţa românilor cu o propunere decentă, reală, valoroasă, recunoscută atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, în persoana domnului Rafila. Am văzut şi propunerea PNL şi agreată de către preşedintele Iohannis în persoana domnului Cîţu, groparul economiei româneşti, dar presupun că criteriile care au cântărit cel mai mult au fost acelea de om de partid şi de om obedient preşedintelui", a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că a venit momentul ca preşedintele Iohannis, PNL şi USR să recunoască faptul că au pierdut alegerile parlamentare.

''Să nu transformăm această perioadă într-o ciolaniadă şi în nişte discuţii sterile. (...) Cred că a venit timpul să vedem priorităţile românilor şi cred că cel mai corect din partea preşedintelui este ori să accepte un guvern minoritar PSD condus de domnul Rafila, ori un guvern de uniune naţională, în care, ca în orice democraţie, este corect ca propunerea de prim-ministru să fie din partea partidului care a câştigat alegerile, tot acelaşi Alexandru Rafila. Luni suntem primul partid invitat la Cotroceni, am să merg însoţit de colegii mei, nu o să pot fi însoţit de către profesorul Rafila deoarece în continuare este în izolare la domiciliu", a menţionat Ciolacu.

Liderul social-democrat a mai spus că nu ştie care este rezultatul testului COVID făcut de Alexandru Rafila după ce soţia acestuia s-a infectat cu noul coronavirus.

Singure variante ale PSD sunt asumarea unei guvernări minoritare sau să existe un Guvern de uniune naţională, au adăugat sursele citate.

Marcel Ciolacu spunea, înainte de şedinţa de joi a Consiliului Politic Naţional, că PSD are 110 de mandate la Camera Deputaţilor şi 48 de mandate la Senat, prin urmare rămâne partidul cu cele mai multe mandate, deci ar trebui să fie chemat primul la consultările de la Cotroceni. Ciolacu ar avea şi miniştri, la Finanţate Cristian Socol, la Educaţie Leonard Azamfirei sau la Justiţiei Maia Teodoroiu.

Zilele acestea sunt negocieri şi între PNL, USR-PLUS şi UDMR în vederea formării unei coaliţii de guvernare.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni în vederea desemnării viitorului premier, luni 14 decembrie, transmite Administraţia Prezidenţială. Primul partid care va avea discuţii cu şeful statului este PSD, urmat de PNL, Alianţa USR-PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), UDMR şi minorităţile naţionale.

Sursa: Agerpres/News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO