Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum au fost modificate Codurile Penale în Parlament, de PSD și PNL, cu acuzații de corupție și scandal. Filmul evenimentelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce au stârnit indignare în spațiul public, Codurile Penale au trecut de Parlament fără articolele contestate.     

Pe ultima sută de metri, deși au încercat să mai adauge și alte modificări controversate, parlamentarii PSD și PNL au renunțat la pragul pentru abuzul în serviciu.

Din acest motiv au pierdut sprijinul colegilor de la UDMR, care au susținut că numai din populism liberalii și social-democrații au renunțat să impună o sumă, dincolo de care să fie anchetați penal funcționarii publici. Prezent la discuții, ministrul Justiției a avut chiar o ieșire nervoasă.

Redefinirea articolului privind abuzul în serviciu a fost miza dezbaterii Codului Penal.

Articolul a stârnit multe discuții după ce ministrul Justiției a propus ca niciun functionar public acuzat de abuz în serviciu să nu fie cercetat penal dacă prejudiciul nu este mai mare de 250.000 de lei. După valul de reacții, tot ministerul a modificat cifra și a trecut 9.000 de lei, pentru ca, în final, parlamentarii juriști să elimine orice referire la vreo sumă.

Citește și
Catalin Drula
VIDEO. Liderul USR, către parlamentarii PSD-PNL: ”Ar trebui să vă întrebe poporul român dacă sunteți sănătoși la cap”

Reporter: De ce ați renunțat la prag? Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Să nu fure nimeni sub un leu”

Cei doi lideri ai coaliției nu au explicat de unde au apărut aceste ezitări. Nici parlamentarii de la UDMR nu au înțeles cum de parlamentarii puterii au votat altceva decât stabiliseră liderii, și de aceea nici nu au susținut proiectul.

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR: ”Nu pot să vă spun ce s-a întâmplat, de ce, ce s-a schimbat, o dată 250.000, după aia 9.000 de lei, după aia zero lei, nu știu care a fost motivul”.

O altă modificare pe care parlamentarii juriști au susținut-o a fost aceea prin care procurorii nu ar mai fi putut folosi interceptări în dosarele de corupție. Modificarea ar fi fost sursa unor noi scandaluri pe care PSD și PNL nu au vrut să și le asume.

De aceea, susțin surse politice, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au sunat parlamentarii și le-au cerut să adopte Codurile în forma trimisă de guvern și să renunțe la toate modificările.

George Simion, deputat AUR: ”La câte telefoane ați avut și la câte pauze ați avut și la câte răzgândiri ați avut, vă propun o pauză să mai întrebați o dată cum votați”.

Andrei Răzvan Lupu, deputat neafiliat: ”Stimați colegi din majoritatea de guvernare, eu vă felicit că v-ați speriat și ați făcut pași înapoi”.

Cătălin Drulă, președinte USR: "Capul sus. Ce ați făcut zilele astea e de noaptea minților. Ar trebui să vă întrebe poporul dacă sunteți sănătoși la cap.”

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: ”Peste ani de zile, ceea ce va rămâne nu sunt declaraţiile, trotinetele, cablurile şi boxele dvs, ci sunt legile adoptate de această coaliţie. Aveţi o limită şi în critică şi în jigniri şi în aberaţii. Nu faceţi decât să vorbiţi şi să vă înfăşuraţi în cabluri în care o să rămâneţi în istorie fără să lăsaţi nimic în urmă.”

Codul Penal a fost modificat astfel încât interceptările Serviciului Român de Informații pe mandate de siguranță națională să poată fi folosite și în dosarele de corupție.

Proiectele ar putea fi contestate la Curtea Constituțională tocmai pentru că nu prevăd un prag, așa cum au cerut judecătorii Curții în 2017.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult