Țara din Europa care a fost „invadată” de 30.000 de migranți în ultimele luni
Anul acesta este de asemenea marcat de un record de decese în timpul traversărilor, cu cel puţin 60 de morţi numărate de AFP pe baza datelor oficiale franceze. Cel mai grav naufragiu din acest an a avut loc pe 3 septembrie: cel puţin 12 migranţi, din care jumătate minori, au murit când ambarcaţiunea lor s-a dislocat.
La fel ca predecesorii săi conservatori, noul guvern britanic laburist a promis să reducă aceste traversări periculoase, înăsprind lupta sa împotriva traficanţilor, dar nu reuşeşte să stăvilească fenomenul.
Din ianuarie 2024, pe coasta de sud a Angliei au sosit venind dinspre Franţa 30.431 de migranţi, potrivit cifrelor oficiale britanice.
De la începutul lui octombrie, aproape 5.200 au reuşit traversarea, unul dintre bilanţurile lunare cele mai mari constatate vreodată de la începutul acestor traversări în 2018, dintre care 564 într-o singură zi de miercuri.
Anul trecut, au fost înregistraţi ceva mai puţin de 30.000 de nou-sosiţi, în scădere după recordul de peste 45.000 de persoane din 2022.
Reducerea imigraţiei, atât ilegală cât şi legală, s-a aflat în centrul recentei campanii electorale care i-a readus pe laburişti la putere în Regatul Unit, după 14 ani în opoziţie.
Partidul anti-imigraţie Reform UK al lui Nigel Farage a înregistrat astfel un succes fără precedent, obţinând circa 14% din sufragii şi câştigând 5 locuri în parlament.
De la revenirea sa la putere, prim-ministrul Keir Starmer a abandonat proiectul conservator de a expulza migranţi în Rwanda, dând prioritate luptei împotriva traficanţilor de migranţi.
El a înfiinţat un centru de comandament dedicat, condus de un fost înalt responsabil al poliţiei, şi pledează pentru mai multă cooperare cu vecinii săi europeni.
Sursa: Agerpres
Etichete: migranti , regatul unit , barci , canalul mânecii
Dată publicare: 31-10-2024 16:04