Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spaniolii au uitat de paella. ”Cumpără doar pâine”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o duminică obișnuită, locuitorii Madridului s-ar înghesui în piețe pentru a cumpărare tortilla, paella și pui la rotisor pentru mesele cu familia. Dar pandemia loveşte şi la acest capitol.

Oamenii sunt obligați să stea în casă, fără reuniuni cu cei dragi, iar tradiţiile culinare sunt afectate. Multe dintre restaurantele din capitala Spaniei, cu mâncare gata preparată, numai bună de luat acasa, înregistrează pierderi enorme de când țara duce o luptă cu noul virus. Chiar și vechii clienți ajung acum acolo doar pentru a cumpăra pâine. De gătit se ocupă ei.

"Vin mereu aici, chiar și înainte să vină virusul, în fiecare sâmbătă și uneori și duminica. Veneam pentru paella, iar duminica pentru pui, porție pentru două persoane", a declarat Rosi Blanco.

Spaniolii nu mai au voie să organizeze reuniuni mari de familie. Tocmai de aceea, obiceiul de a se bucura cu toții de o porție mare de paella sau de omletă tradițională a intrat și el în carantină. Proprietarii restaurantelor simt această schimbare.

"Vindem produse clasice care se împart la masă, dar tradiția s-a pierdut, în funcție de tipul familiei, oamenii sunt acasă mai mult timp și gătesc mai mult, iar aceste reuniuni (la final de săptămână) au dispărut", a spus proprietarul unui magazin, Juan Jose Lopez.

Citește și
Spital Barcelona
Gest emoționant într-un spital din Spania. Cum a fost anunțat un tânăr că tatăl său respiră singur

Cei care mai trec pragul localurilor sunt în general persoane în vârstă, care îsi riscă sănătatea.

"Oamenii cumpără mai multă pâine decât mâncare gătită, iar la sfârșit de săptămână e vremea reuniunilor de familie, dar acestea nu mai au loc. Mai mult, tot din cauza carantinei, sfârșitul de săptămână nu mai este un moment de relaxare", a mai spus Juan Jose Lopez.

Autoritătile din Spania intentionează să prelungească starea de urgentă din țară până pe 11 aprilie, adică până în sâmbăta Paștelui Catolic, deși experții sanitari sunt de părere că perioada va fi mai lungă.

"Este adevărat că din cauza carantinei vin mai rar pentru că noi amândoi (soții, n.r.) lucrăm de acasă și avem mai mult timp de gătit", a spus una dintre cliente, Maria Angeles.

De-a lungul și de-a latul Spaniei, restaurantele, barurile, școlile și magazinele care nu vând produse esențiale au fost închise încă din 14 martie. Angajații trimiși acasă primesc în continuare salarii, dar vor fi nevoiți să recupereze orele nelucrate până la sfârșitul anului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult