Șase luni de război în Ucraina. Oamenii din Zaporojie anunță cel mai puternic bombardament de la începutul conflictului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa cum anticipau, ucrainenii au fost vizați de un tir de rachete ale armatei rusești, care au început să cadă peste orașele din estul țării imediat după miezul nopții. Printre altele, au fost lovite orașele Harkov și Odesa, iar localnicii din Zaporojie susțin că s-au confruntat cu cel mai puternic bombardament de la începutul războiului.
Pe de altă parte, Statele Unite pregătesc un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de trei miliarde de dolari - cel mai mare de până acum.
Atacuri încă de la miezul nopțiiMai multe rachete rusești au căzut, în noaptea de marți spre miercuri, în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Întreaga țară e în alertă miercuri, în ziua în care se împlinesc 31 de ani de la declararea independenței. În același timp, sunt exact șase luni de când Rusia a invadat Ucraina, iar serviciile de informații occidentale au avertizat că rușii pregătesc o campanie amplă de bombardament asupra orașelor ucrainene.
Ucrainenii au ripostat, marți, în orașul separatist Donețk. Potrivit autorităților ocupante, patru oameni au murit și peste zece au fost răniți într-un bombardament care a vizat sediul ministerului de interne al Republicii separatiste.
Localnic: “Ne-am oprit în loc și am auzit dintr-o dată o explozie. Lena și cu mine am luat-o la fugă, țineam câinele în brațe, era rănit. Ne-am ascuns aici. Lena plângea pentru că Ruslan a fost ucis”.
Daria Dughina a fost înmormântatăLa Moscova au avut loc, miercuri, ceremoniile funerare ale Dariei Dughina, directoarea unei publicații de propagandă a Kremlinului, moartă într-un atentat cu bombă, în weekend. Tatăl ei, ideologul Alexander Dughin, a ținut un discurs în fața catafalcului.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Alexander Dughin spunea că singura cale de a justifica sacrificiul și pierderea fiicei sale ar fi ca Rusia să obțină o victorie totală împotriva Ucrainei. A cerut un nou imperiu rus”.
Oficialii ruși aruncă responsabilitatea pentru atentat în seama Ucrainei și a aliaților ei vestici.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Consider că e o crimă barbară care nu trebuie iertată. Din câte știu, FSB a stabilit unele fapte, care sunt investigate. Sper că investigația va fi încheiată curând și nu va fi arătată nicio milă.”
Rusia susține că presupusa responsabilă ar fi făcut parte din batalionul AzovÎntre timp, autoritățile ruse încearcă să convingă lumea că bomba a fost pusă de o femeie din Ucraina, de 43 de ani, care ar fi făcut parte din batalionul Azov și, după atentat, a fugit în Estonia. Unii analiști spun însă că povestea e cusută cu ață albă.
Vladyslav Zhaivoronok, soldat din regimentul Azov: „Nu întâmplător Rusia arata spre batalionul Azov. Nu m-aş mira să vină cu nişte declaraţii smulse sub tortura de la camarazii mei luaţi prizonieri, în care să spună că o cunoşteau pe această femeie, Natalia Vovk.”
Diana Magnay, corespondent Sky News: „Şi dacă ar fi adevărat că sunt responsabile serviciile secrete ucrainene, ar fi foarte semnificativ că ucrainenii sunt capabili de un atac de asemenea anvergură în Moscova. În plus, atentatul aduce războiul mai aproape de ruşi, în acelaşi fel în care au făcut-o şi loviturile ucrainene din Crimeea.”
Însă istoricul Mark Galeotti, reputat analist în probleme legate de Rusia, atrage atenţia ca scenariul ticluit de ruşi nu face decât să pună, din nou, Kremlinul într-o lumină de incompetență. Iar ucrainenii spun că nu sunt implicați în atentat.
Volodimir Zelenski: Nu e responsabilitatea noastră
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu e responsabilitatea noastră. (Daria Dughina) nu era un cetățean al țării noastre, nu suntem interesați de ea, nu era pe teritoriul Ucrainei și nici în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei.”
Pe de altă parte, atacul cu bombă a înfiorat elitele ruse.
Mary Ilyushina, corespondent CBS: „Ruşii chiar sunt îngrijoraţi. Şefa postului de propagandă Russia Today nu mai mişca fără agenţi de securitate. Mai mult, locul în care s-a întâmplat e foarte relevant, mulţi oficiali, dar şi oameni de afaceri ruşi locuiesc în zona respectivă. Un atac cu bomba pe autostrada spre Moscova îi sperie pe mulţi care fac parte din cercurile puterii.”
În acest timp, statele baltice, alături de Polonia și Finlanda, încearcă să convingă celelalte membre ale Uniunii Europene să interzică cetățenilor ruși să mai intre pe teritoriul UE.
Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei: „Căutăm o soluție europeană. Este cea mai potrivită, cea mai corectă din punct de vedere legal. Dacă nu găsim una, nu excludem o soluție regională, care ar include statele baltice, Polonia și, probabil, Finlanda.”
De teamă că statele europene care au granițe cu Rusia ar închide punctele de trecere a frontierei, mii de ruși s-au grăbit să plece din țară în ultimele zile și au format în vămi cozi întinse pe câţiva kilometri.