Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia va acorda foștilor președinți imunitate pe viață la urmărirea penală

Parlamentarii ruși au depus joi o propunere legislativă menită să acorde foștilor președinți imunitate pe viață de urmărirea penală în cadrul reformelor constituționale ale președintelui Vladimir Putin.

 

Conform legilor actuale, președinții nu pot fi considerați responsabili penal sau administrativ pentru infracțiunile comise în timpul îndeplinirii mandatului lor, scrie The Moscow Times.

Un grup parlamentar de lucru care evaluează reformele constituționale ale lui Vladimir Putin a propus la începutul acestui an extinderea imunității prezidențiale și dincolo de mandatul lor.

„Proiectul de lege asigură garanții de imunitate ex-președinților dincolo de termenii puterilor lor prezidențiale”, a declarat pentru Interfax senatorul Andrei Klishas, co-președintele grupului.

„Acest lucru extinde perioada de garanție a imunității pentru un președinte care încetează să-și mai exercite puterile”, a adăugat Klishas, care conduce Comitetul pentru legislație constituțională și construirea statului al Consiliului Federației din camera superioară.

Citește și
noviciok
Noviciok s-a produs clandestin în Rusia mult timp după presupusa oprire a dezvoltării armelor chimice. Concluziile anchetei

Proiectul de lege nou propus conferă, de asemenea, ambelor camere ale parlamentului rus puterea de a le ridica președinților imunitatea cu o majoritate de două treimi în termen de trei luni dacă sunt acuzați de înaltă trădare sau alte infracțiuni.

 

Loc pe viață în Senat pentru foștii președinți

 

Cea mai recentă propunere legislativă vine la o săptămână după ce Putin a depus un alt proiect de lege în cadrul reformelor sale constituționale, prin care oferă foștilor președinți un loc pe viață în Senat, Consiliul Federației.

Kremlinul a declarat în cadrul ședinței de presă de joi că multe alte țări oferă garanții pe viață pentru foștii lor președinți și că măsurile Rusiei nu sunt noi în dreptul internațional.

Ambele acte legislative fac parte din reformele constituționale pe care rușii le-au aprobat într-un vot la nivel național în această vară, care pregătesc drumul pentru ca Putin să-și extindă guvernarea până în 2036 după ce mandatul său actual se încheie în 2024.

Proiectele trebuie să treacă de camerele parlamentului, care sunt deținute însă de partidele politice pro-Putin.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult