Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacțiile membrilor Casei Regale Britanice după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Steaguri coborâte în bernă în Noua Zeelandă

Decesul reginei Elisabeta a II-a a provocat multă durere în sufletul tuturor, dar mai ales în sufeltul membriilor Casei Regale Britanice, care și-au exprimat profund îndurerarea prin diverse mesaje transmise.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins din viață, pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.

Regina Elisabeta a murit în pace la reședința regală din Balmoral, Scoția.

Anunțul Casei Regale Britanice

Vestea despre moartea reginei Elisabeta a II a fost dată de către membrii Familia Regale Britanice, care au transmis mesaje pline de îndurerare.

 După ce au fos informații că starea de sănătate a Reginei s-a înrăutățit, membrii familiei regale au plecat de îndată spre reședința din Balmoral.

În ultimele clipe de viață ale reginei Elisabeta i-au fost alături Prințul Charles și Prințesa Anne, care se aflau deja în Scoția,

Citește și
Regina Elisabeta a II-a
Ultima poză a Reginei Elisabeta a II-a înainte de moartea ei la vârsta de 96 de ani

Prințul Andrew, Prințul Edward, soția sa Sophie și Prințul William au zburat cu un avion privat din Berkshire în Balmoral pentru a o vedea pe regină. Însă aceștia nu au mai apucat să-și ia rămas bun.

Prințul Harry, care ar fi trebuit să participe alături de Meghan Markle la o un eveniment caritabil, în Londra, a încercat să ajungă la Balmoral pentru a-și putea lua rămas bun de la Regina Elisabeta. Din păcate cei doi au ajuns la o oră și jumătate după decesul a fost făcut public.

Prințul Charles, după moartea Reginei Elisabeta a II-a

La scurt timp după ce Familia Regală Britanică a anunțat decesul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Charles a transmis următorul mesaj: „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, se arată în declarația emisă Familia Regală în numele lui Charles.”

Charles al III-lea este noul rege al Marii Britanii. În momentul în care Regina Elisabeta a II-a a murit, fiul ei cel mai mare a devenit automat rege, fără să fie nevoie de nicio ceremonie. Astfel, Charles, prințul de Wales, a devenit noul monarh.

După moartea reginei Elisabeta a II-a, Prințul Charles a devenit regele Marii Britanii și șeful de stat al altor 14 tărâmuri, inclusiv Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Reacția Prințului William

Până în momentul în care vor oferi o declarație oficială despre moartea reginei Elisabeta a II-a, Prințul William și Kate Middelton au postat un mesaj pe contul official de Twitter.

Reacții liderilor europeni și mondiali despre moartea reginei Elisabeta

La aflarea veștii despre moartea reginei Elisabeta, mai mulți lideri internaționali au ținut să-și exprime îndurerarea.

Reacția Președintelui Chinez XI Jinping

Președintele chinez Xi Jinping a transmis un mesaj prin care a transmis că moartea reginei Elisabeta reprezintă o pierdere mare pentru britanici.

„Moartea ei este o mare pierdere pentru britanici”, a trasmis XI Jinping

Președintele a subliniat că suverana a fost primul monarh care a vizitat China, în 1986.

Reacția Premierul Noii Zeelande

Premierul Jacinda Ardern a declarat că  Noua Zeelandă a aflat în zorii zile cu „mare tristeţe" despre decesul reginei Elizabeth a II-a.

„Ultimele zile din viaţa reginei surprind felul în care a fost ea: lucrând până la capăt în numele oamenilor pe care i-a iubit”, a spus Ardern, referindu-se la monarhul care l-a numit marţi pe noul prim-ministru britanic.

„O amintire puternică pe care o voi avea despre ea este râsul. A fost extraordinară”, a spus Ardern.

În continuare, Arden a declarat că în Noua Zeelandă se vor arbora steaguri în toată țara în semn de doliu.

Reacția Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel  a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care a subliniat că fostul suveran britanic „a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române".

„Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult", se arată în mesajul transmis de Întâistătătorul BOR Regelui Charles al III-lea.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Întreaga planetă va fi martora unui plan atent orchestrat și detaliat, inclusiv focuri de armă, clopote care vor răsuna pe tot mapamondul și milioane de oameni care se vor aduna pentru a plăti tribut. Marea Britanie se află într-o perioadă de doliu național oficial care durează până la înmormântarea reginei.

Cu numele de cod ”London Bridge”, planul pentru înmormântarea reginei, care a durat ani de zile, va gestiona de la succesiunea la un nou rege până la o perioadă de doliu național, înmormântarea și eventuala încoronare a fiului ei cel mare, regele Carol al III-lea, în vârstă de 73 de ani, potrivit unor informații trasmise de oficialii Palatului Buckingham.

Vineri sicriul reginei va fi mutat în sala de bal de la Castelul Balmoral din Scoția și va fi expus pe un catafalc de onoare, acoperit cu drapelul regal al Scoției și o coroană de flori care se schimbă zilnic. Numeroșii membri ai familiei regale își vor putea aduce omagiul.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult