Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția lui Julian Assange, acuzat că ar fi murdărit pereţii ambasadei cu ”excremente”

Avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a declarat că acesta este dispus să coopereze cu autorităţile suedeze dacă acestea vor cere extrădarea sa, dar prioritatea rămâne evitarea extrădării în SUA.

Julian Assange a fost arestat joi la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. Assange a reuşit astfel să evite un mandat de arest britanic pentru acuzaţii de viol şi agresiune sexuală în Suedia, pe care le-a negat mereu.

Problema-cheie: extrădarea în Statele Unite

Plângerea pentru agresiune sexuală a fost lovită de prescripţie în 2015, iar ulterior Suedia a abandonat procedurile în al doilea caz, în mai 2017, din lipsa posibilităţilor de a face să avanseze ancheta. După anunţul arestării lui Assange, avocata reclamantei a cerut însă redeschiderea anchetei.

"Suntem absolut fericiţi să răspundem la aceste întrebări dacă şi când ele vor fi prezentate", a declarat duminică avocata Jennifer Robinson la postul Sky News, precizând însă că "problema-cheie în acest moment este extrădarea în Statele Unite".

Australianul de 47 de ani a fost arestat şi în legătură cu o cerere de extrădare din partea SUA, unde este acuzat de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fost analist american de informaţii militare, pe care l-ar fi ajutat să obţină parola pentru a avea acces la mii de documente clasificate. Această cerere de extrădare va fi examinată de justiţia britanică pe data de 2 mai.

Citește și
Julian Assange scos de politie din ambasada Ecuadorului
Mesajul codat pe care Julian Assange l-a transmis în timp ce era arestat

În cazul unei cereri de extrădare din partea Suediei, "vom solicita, cu certitudine, aceleaşi garanţii pe care le-am formulat deja, (şi anume) că (Julian Assange) nu va fi trimis în SUA", a declarat avocata, explicând că clientul său s-a refugiat în misiunea diplomatică ecuadoriană în lipsa acestor asigurări.

Peste 70 de parlamentari britanici au semnat o scrisoare adresată ministrului de interne Sajid Javid pentru a-i cere să dea prioritate unei eventuale cereri de extrădare suedeze.

"Julian nu a fost niciodată îngrijorat să compară în faţa justiţiei britanice sau suedeze. Preocuparea noastră este şi a fost întotdeauna să împiedicăm să fie trimis în SUA", a menţionat Jennifer Robinson.

Reacția lui Assange acuzat că ar fi murdărit pereţii ambasadei cu ”excrementele sale”

Pe de altă parte, avocata a calificat drept ”revoltătoare” acuzaţiile guvernului de la Quito cu privire la comportamentul lui Assange în incinta ambasadei, care ”ar fi murdărit pereţii cu excrementele sale”.

Mesaj despre pisica lui Assange

În ce o priveşte pe pisica australianului, devenită şi ea subiect de discordie, după ce Quito s-a îngrijorat de starea felinei şi a ameninţat că o va trimite la un refugiu, WikiLeaks a transmis pe Twitter că aceasta este ”bună stare de sănătate” după ce a fost evacuată din clădire în octombrie pentru ”a scăpa de ameninţările ambasadei”. Pisica şi stăpânul său se vor ”reuni în libertate”, a dat asigurări WikiLeaks.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult