”Războiul stelelor” devine realitate. Filipine acuză China că i-a atacat cu laserul o navă
Paza de coastă filipineză a precizat că incidentul a avut loc la 6 februarie, în zona Second Thomas Shoal, când o navă a pazei de coastă chineze a îndreptat laserul spre nava sa, provocând orbirea temporară a echipajului de pe punte şi făcând "manevre periculoase", potrivit News.
"Împiedicarea deliberată a navelor guvernului filipinez de a livra alimente şi provizii personalului nostru militar reprezintă o ignorare flagrantă şi o încălcare clară a drepturilor suverane ale Filipinelor în această parte a Mării Filipinelor de Vest", se arată într-un comunicat.
Ambasada Chinei de la Manila nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.
În timpul unei vizite a noului preşedinte al Filipinelor, Ferdinando Marcos, la Beijing, în ianuarie, China a declarat că este pregătită să gestioneze "cordial" problemele maritime cu Filipine.
Cunoscut local sub numele de Ayungin, micul atol Second Thomas Shoal, situat la 105 mile marine (195 km) în largul provinciei filipineze Palawan, găzduieşte temporar un mic contingent de militari filipinezi aflaţi la bordul unei nave-epavă. Nava, din Al Doilea Război Mondial, cu o lungime de 100 de metri, a fost eşuată în mod intenţionat pe acestă fâşie de nisip în 1999, pentru a întări pretenţiile de suveranitate ale Manilei în arhipelagul Spratly.
Blocarea misiunii de aprovizionare reclamate de Manila vine în contextul în care preşedintele Marcos şi-a exprimat deschiderea pentru încheierea unui acord cu Japonia pentru a consolida securitatea maritimă.
Mii de trupe americane, dislocate în FilipineŞi în august navele gărzii de coastă chineze au blocat navele gărzii de coastă filipineze care asigurau securitatea navelor de aprovizionare, se mai arată în declaraţia gărzii de coastă filipineze.
Marcos s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită de cinci zile în Japonia pentru a obţine relaţii de securitate mai strânse cu Tokyo, care în decembrie a anunţat cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, alimentată de îngrijorările legate de acţiunile agresive ale Chinei în regiune.
Prima vizită a preşedintelui filipinez în Japonia de la preluarea mandatului a avut loc după ce Manila a acordat recent Statelor Unite acces la baze militare suplimentare în Filipine în cadrul unui acord de liber schimb, o măsură despre care China a spus că a subminat stabilitatea regională şi a crescut tensiunile.
Acordul prevede reguli pentru rotaţia a mii de trupe americane în şi din Filipine pentru exerciţii.