Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina, sinteza evenimentelor din 11 mai. Peste 40 de blindate rusești, distruse când treceau râul Doneț

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ucrainenii au dat miercuri o lovitură puternică planurilor rusești de a continua ofensiva în Donbas pe malul stâng al râului Doneț.  

O tentativă de trecere a râului pe pontoane s-a transformat într-un eșec major. Peste 40 de blindate, tancuri și camioane rusești au fost distruse de artileria ucraineană.

Pe de altă parte, potrivit unuia dintre consilierii președintelui Zelensky, unități ucrainene au atins frontiera cu Rusia în regiunea Harkov, dar nu au trecut granița.

Mai multe ținte din Belgorod, însă, au fost bombardate de ucraineni și într-un sat rusesc a murit o persoană și alte câteva au fost rănite.

Oţelăria Azovstal din Mariupol rămâne, fără doar şi poate, simbolul rezistenţei ucrainene în faţa invaziei ruseşti. Apărătorii care au rămas acolo nu se mulţumesc să stea ascunşi în tunelurile subterane ale combinatului, în ciuda bombardamentelor intense la care sunt supuşi în fiecare zi.

Citește și
zelenski 3 mai
Război în Ucraina, ziua 77. Zelenski: Cu fiecare nouă atrocitate, dorința și posibilitatea de negociere dispar
Papa Francisc, rugat să salveze ucrainenii blocați la Azovstal

Kievul a transmis Moscovei că e dispus să facă un schimb de prizonieri pentru a obţine cale liberă pentru cei aproximativ 2.000 de soldaţi, mulţi răniţi, care au rămas în Azovstal.

Aceştia au promis, la rândul lor, că depun armele dacă sunt evacuaţi într-o ţară terţă. Iar soţiile a doi militari au mers chiar în audienţă la papă, ca să-i ceară ajutorul.

”- Nu au apă şi mâncare, mulţi dintre ei sunt răniţi, unii au murit... - Înţeleg. - Sunteţi ultima noastră speranţă. Sperăm că veţi putea să le salvaţi vieţile. Vă rugăm, nu-i lăsaţi să moară... - Să ne rugăm pentru ei”.

În estul Ucrainei se dau lupte grele pe toată linia frontului, dar ofensiva rusă este împotmolită, iar ucrainenii contraatacă în unele locuri, în special în nord-estul oraşului Harkov, unde i-au împins pe ruşi până aproape de graniţă.

Rușii, așteptați în Odesa: ”Ei bombardează, pârjolesc, dar să nu îndrăznească să se apropie”

O tentativă a unei unităţi ruseşti de a traversa râul Doneţ pe un pod de pontoane s-a încheiat brusc, cu câteva zeci de blindate ruseşti distruse de artileria ucraineană care îi aştepta pe malul celălalt.

În altă parte, o echipă de filmare a unei televiziuni chineze a surprins momentul în care un tanc rusesc T-72 e distrus de o rachetă antitanc. Turela blindatului a fost aruncată la o înălţime de câteva zeci de metri.

În sudul ţării, ucrainenii se aşteaptă la un atac asupra oraşului Nikolaev şi chiar asupra Odesei, aşa că şi-au fortificat poziţiile. Sunetele războiului se împletesc, uneori, cu sunetul muzicii. Un pian a supravieţuit miraculos într-o şcoală bombardată, dintr-un sat aflat pe linia frontului.

"Cum le răspundem? Ei bombardează, pârjolesc, dar să îndrăznească să se apropie. Noi nu ne clintim. Marea este în spate”.

"Îi aşteapta o surpriză, doar să vină mai aproape".

"Aici, toată lumea aşteaptă momentul când e posibil să trecem noi la contraofensivă. Şi aici şi mai departe în sud, să vânăm hoardele de ocupanţi".

Situația de la Azovstal, s-ar putea repeta la Zaporojie. Sute de oameni s-ar putea ascunde sub oțelărie

La câteva zeci de kilometri distanţă, în Herson, autorităţile locale impuse de ocupanţi vor să ceară alipirea regiunii la Rusia. Kremlinul nu spune nu.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Cu siguranţă, ţine de locuitorii din regiunea Herson, până la urmă, dacă vor să facă o asemenea solicitare sau nu. Acesta e primul pas. Bineînţeles, problema trebuie verificată cu atenţie şi analizată de jurişti şi specialişti în drept".

Dar ucrainenii recuperează încet şi sigur terenul pierdut. În apropierea unui sat eliberat recent, soldaţii au găsit semnele unei noi crime de război: un convoi de refugiaţi, distrus.

Soldat: "Aici erau civili de-ai noştri, refugiaţi. Au tras cu arme automate, câteva mațini au fost lovite de proiectile, trase probabil de un tanc...".

La fel ca Azovstal, o altă oţelărie, cea din Zaporijie, poate deveni o redută a resistenţei şi un loc de refugiu pentru sute de civili.

Acolo există 16 buncăre subterane. Unul a fost vizitat de jurnaliștii de la AFP. Se află la 10 metri sub pământ si este protejat de o uşă blindată. Într-o sală mare încap până la 600 de oameni. În subterane sunt rezerve de apă si alimente, toalete și sobe cu lemne.

"Putem rămâne în adăposturi multă vreme" - spune un angajat al oţelăriei.

Asemeni tunelurilor subterane de la Azovstal, şi cele din Zaporijie au fost construite la sfârşitul anilor 30, între cele două războaie mondiale. Au fost concepute astfel încât să poată adăposti sute, dacă nu mii de oameni.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult