Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina. Serviciile britanice de informații susțin că Rusia a pierdut 190.000 de soldați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că, în viitor, Moldova ar putea deveni noul proiect "anti-Rusia", după Ucraina.

Lavrov a mai adăugat că toată lumea vrea ca războiul să se încheie, dar nimeni nu dorește să convingă Ucraina să deschidă dialogul diplomatic.

Pe de alta parte, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Kiev, înaintea unui summit UE-Ucraina, care va începe vineri.

Pe frontul de est, rușii testează în fiecare zi apărarea ucraineană. Au loc atacuri frecvente în jurul orașului Bahmut, transformat într-o fortăreață, dar și spre sud, în Vuledar, Lîman sau la periferia orașului Donețk.

În ultimele luni, efectivele rusești din Ucraina au ajuns la aproximativ 320.000 de soldați, dublu față de câți erau la începutul războiului. Polonezii cred că urmează încă un asalt spre capitala Kiev, dar și spre Harkov, orașe care au rezistat eroic în primele zile ale conflictului.

Lupte aprige pe frontul de est

În satul Krasnohorivka, frontul e ținut de o unitate ucraineană de parașutiști. Rușii sunt la câteva sute de metri distanță, ascunși în zăpadă și în ceață. Schimbul de focuri are loc în orb și ambele tabere folosesc tot armamentul din dotare: arme ușoare, artilerie, mortiere sau lansatoare de rachete.

În ciuda atacurilor rusești și a gerului, ucrainenii spun că nu au pierdut niciun centimetru de teren în această zonă.

Fred Pleitgen, Krasnohorivka, Ucraina: ”Ucrainenii spun că situația de aici amintește de cele mai grele perioade ale celui de-al Doilea Război Mondial, pentru că nu luptă doar împotriva unui adversar puternic, ci și împotriva naturii. ”

Soldat ucrainean: ”Va fi dificil, dar vom rezista, pentru că ne apărăm țara. Dacă nu o facem noi, nu o face nimeni.”

În alte părți, rușii continuă atacurile asupra zonelor rezidențiale. În cursul nopții, o rachetă rusească a căzut peste un bloc de locuințe din orașul ucrainean Kramatorsk. Mai multe persoane și-au pierdut viața și altele au rămas prinse în ruine.

Mai la sud, orașul Vuledar e încă un punct pe harta localităților transformate în ruine de bombardamentele rusești.

Ucrainenii răspund pe măsură, cu ajutorul artileriei primite din Occident. Analiștii militari sunt de părere că rușii nu țin cont de pierderile umane, iar Kremlinul vrea cu orice preț o victorie cât mai repede.

Rușii au pierdut aproape 190.000 de soldați

Potrivit serviciilor britanice de informații, armata rusă a pierdut în Ucraina aproape 190.000 de soldați, o bună parte din ei doar în ultima lună, în atacuri frontale asupra unor poziții întărite, care nu le-au adus niciun avantaj.

În orașul Bahmut, devastat de război, încă mai sunt civili printre ruine. În fiecare zi, cei mai norocoși sunt evacuați. Alții își pierd viața în bombardamentele lansate de ruși fără discriminare. În ciuda bombardamentelor constante, mulți refuză să plece: ”Rămânem aici până la capăt. Ce-o fi, o fi. Ce vrea Dumnezeu. Avem doi fii îngropați aici”.

Ucraina așteaptă mai mult armament de la Occident

Pe câmpul de luptă, soldații așteaptă ca pe-o gură de oxigen tancurile promise de Occident. În acest moment, sunt tancuri sovietice contra tancuri sovietice, dar de acum se deschide un nou capitol în acest război.

Americanii au anunțat că nu se vor împotrivi dacă alte state vor să livreze avioane de vânătoare F-16 Ucrainei, un semn că pe lista donațiilor viitoare se vor regăsi și mult-doritele aeronave moderne. Olanda a anunțat deja că ar fi dispusă, la cererea Kievului, să doneze câteva F-16.

Și israelienii analizează posibilitatea de a trimite în Ucraina tehnică militară defensivă, o schimbare de atitudine bruscă după luni întregi în care nu s-au implicat, cel puțin oficial.

Reporter: Cum rămâne cu trimiterea către Ucraina a sistemului Iron Dome sau a altei tehnologii militare, pe care nu o mai folosiți?

Benjamin Netanyahu: ”Ei bine, cu siguranță luăm în considerare acest lucru. De asemenea, Israelul, să fiu sincer, acționează - în moduri pe care nu le voi enumera aici - împotriva producției de arme a Iranului, arme care sunt folosite împotriva Ucrainei.”

Pe de altă parte, Ucraina nu are forțe suficiente pentru a elibera Crimeea în viitorul apropiat, cred oficiali ai Departamentului american al Apărării, citați de publicația Politico.

Cea mai bună opțiune pentru Kiev rămâne să reziste cu orice preț ofensivei rusești care se apropie, să aștepte armamentul greu promis de Occident și să facă pregătiri pentru o contraofensivă, la începutul primăverii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult