Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina - rezumatul evenimentelor, 6 mai 2022. Ultimele zile ale bătăliei pentru Mariupol

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Ucraina, o a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol a fost anunţată pentru azi.  

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Dar, în ultimele ore, trupele Moscovei au continuat să bombardeze combinatul Azovstal. Iar rachetele rusești au lovit diverse orașe din Ucraina.

Un consilier al președintelui Zelenski a spus că o contra-ofensivă împotriva rușilor nu poate fi pornită mai devreme de jumătatea lunii viitoare, când ucrainenii speră că vor primi mai mult armament greu, de la aliați.

Noi explozii s-au auzit peste noapte în orașul Kramatorsk, iar ruşii continuă asaltul asupra combinatului Azovstal din Mariupol.

Citește și
prizonieri, ucraina
Oficial din Ucraina: Rusia vrea să organizeze pe 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol

Ar putea fi ultimele zile ale bătăliei pentru controlul total al oraşului port la marea Azov.

Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Batalionului Azov: "Încă o dată, rușii au încălcat promisiunea unui armistițiu și nu au permis evacuarea civililor care continuă să se ascundă de bombardamente în subsolul combinatului siderurgic."

Un nou convoi ONU este totuși pe drum spre Mariupol, iar autoritățile ucrainene au planificat pentru vineri o nouă rundă de evacuare a civililor din oraşul asediat.

În bunkerele subterane din Azovstal ar mai fi aproximativ 200 de civili, alături de ultimii luptători ucraineni.

Zelenski: "Mai sunt încă, acolo, civili, femei, copii. E nevoie de timp pentru a-i scoate pe acești oameni din buncăre, din locurile subterane unde s-au ascuns. În condițiile date nu putem folosi echipamente speciale pentru a îndepărta dărâmăturile. Totul este făcut cu mânile goale".

Un punct crucial de tranzit pentru cei evacuați din Mariupol este oraşul Zaporijia, din sud-estul Ucrainei. Autorităţile de acolo au anunțat o interdicție de acces, care va intra în vigoare duminică seara și va dura până marți dimineața.

Măsuri similare au fost luate şi în alte orașe ucrainene din apropierea frontului, de teama unor atacuri de amploare în jurul zilei de 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

În ultimele 24 de ore, Ucraina a lansat contraofensive în Harkov și Izium.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "În regiunea Donbas, credem în continuare că ucrainenii opun o rezistență foarte puternică şi că rușii nu au făcut progresul pe care credem că se așteptau să-l facă până în acest moment".

La nord-vest de capitala Kiev, oraşul Irpin a fost ținta unor atacuri intense ale ruşilor mai bine de o lună.

Mark Austin, Sky News: "Acesta este locul în care (soldaţii ucraineni) au oprit avansul ruşilor spre Kiev la începutul războiului. Cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla dacă ruşii ar fi trecut de acest punct. Cei care s-au luptat aici şi localnicii au devenit eroii oraşului, devenit între timp oraşul martir al Ucrainei. Puteţi vedea distrugerile provocate aici. Acesta a fost rezultatul rezistenţei pe care au opus-o".

Pe de altă parte, Rusia a anunțat că armata sa a simulat lovituri cu rachete balistice Iskander, cu capabilități nucleare, în enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică, situată între două țări membre ale Uniunii Europene - Polonia și Lituania. Dar rachetele Iskander au o rază de acțiune de până la 700 de kilometri, putând lovi, de exemplu Berlinul, capitala Germaniei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult