Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi tensiuni în Marea Neagră. Țările de Jos acuză Rusia că i-a ”hărțuit” o navă cu avioane de vânătoare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Țările de Jos acuză Rusia că a ”hărțuit” cu avioane de vânătoare o fregată a forţelor navale olandeze din Marea Neagră, la sud-est de Crimeea.

Potrivit ministerului olandez, avioanele militare ruse au simulat atacuri asupra fregatei şi i-au bruiat sistemele de comunicaţii.

Aceste acţiuni ce au durat timp de cinci ore, ar fi avut loc săptămâna trecută. Fregata olandeză naviga împreună cu grupul naval britanic, care atunci patrula în zonă. Iar potrivit anunțului autorităților olandezele astfel de acțiuni ''sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării''.

Oficialii olandezi au calificat acţiunea Rusiei drept ''iresponsabilă''.

"Haideţi să nu vorbim despre astfel de scenarii"

 

Citește și
Donald Trump
Trump îl acuză pe Biden că l-a menajat pe Putin la summit. „O zi bună pentru Rusia”

Separat de acest incident, în contextul recentului episod cu un distrugător britanic în apele din apropierea Crimeii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Vladimir Putin este pregătit să adopte orice fel de măsuri pentru a proteja Rusia.

"Haideţi să nu vorbim despre astfel de scenarii", a spus Peskov la postul public de televiziune Rossia-24, explicând că "uneori cuvintele se pot materializa", astfel că "nici nu ar trebui să ne gândim sau să vorbim despre aşa ceva".

"Dar ruşii ar trebui să ştie un lucru: preşedintele nostru este întotdeauna gata să facă totul pentru a ne proteja ţara, dacă este necesar", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Autorităţile ruse, a spus el, înţeleg de ce britanicii au întreprins incidentul cu distrugătorul HMS Defender în largul coastei Crimeii. "Aceasta a fost o provocare planificată şi deliberată", consideră secretarul de presă al preşedintelui rus.

Ministerul rus al Apărării a comunicat la 23 iunie că distrugătorul HMS Defender a intrat în apele teritoriale ale Rusiei în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea, iar o navă de patrulare şi un avion Su-24 au deschis foc de avertisment de-a lungul rutei vasului de război britanic pentru a-l face să părăsească apele ruseşti.

Ministerul Apărării de la Moscova a calificat acţiunile echipajului distrugătorului drept o încălcare grosolană a Convenţiei ONU privind dreptul mării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult