Mesajul fratelui lui George Floyd: „Nu merita să moară pentru 20 de dolari. Suntem în anul 2020. Ajunge”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Între timp însă, apar si exagerări. Mulți au pus gand rău statuilor, iar vestitul film, „Pe aripile vântului'', a fost retras de pe o cunoscută platformă, pe motiv ca promovează o viziune blândă, asupra sclaviei.
Fratele lui George Floyd a cerut Congresului American „să oprească suferința" afro-americanilor și „să asculte apelurile" străzii pentru reformarea forțelor de ordine.
Philonise Floyd, fratele lui George Floyd: „Nu merita să moară pentru 20 de dolari. Vă întreb, atât valorează viața unei persoane de culoare? 20 de dolari? Suntem în anul 2020. Ajunge!” A spus Philonise Floyd în fața Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanților cu majoritate democrată. În timpul mărturiei sale, fratele afro-americanului ucis de un polițist prin sufocare a făcut referire și la protestele în masă care au avut loc în toate statele federale și a cerut reformarea Poliției.
Între timp, în America oamenii continuă să iasă în stradă pentru mișcarea „Black Lives Matter", dar au apărut și contra-protestele.
Momente tensionante au avut loc în New Jersey. În imagini apare un bărbat care stă cu genunchiul pe o altă persoană, imitând scena care i-a provocat moartea lui George Floyd. Are în spate mesaje de susținere a lui Trump, iar pe un banner e scris mesajul „Toate viețile contează".
În schimb, protestatarii Black Lives Matter din Virginia au dărâmat o statuie a lui Cristofor Columb, după care i-au dat foc.
Pe fundație, vandalii au scris cu vopsea „Columb înseamnă genocid", apoi au legat statuia cu frânghii, au târât-o și au aruncat-o în apă.
Apoi, în Boston, tot o statuie a lui Cristofor Columb a fost decapitată.
Marty Walsh, primarul orașului Boston: „Această statuie a fost supusă altor acte de vandalism repetate aici în Boston și vom acorda tot timpul necesar pentru a evalua sensul istoric al acestei acțiuni.”
Deși Cristofor Columb nu are nu are nicio legătură cu rasismul, cele două incidente survin în urma altor acte de vandalism comise recent.
Dupa ce statuia unui proeminent negustor de sclavi, dar donator generos pentru dezvoltarea orasului Bristol a fost dată jos de pe soclu, la Oxford a avut loc o demonstrație pentru îndepărtarea unei alte statui din epoca imperialistă.
„E rușinos sa avem astfel de monumente coloniale și să sărbătorim ceea ce am furat din Africa”, a spus un protestatar.
Totuși, istoria nu se poate schimba, avertizează un istoric și profesor universitar de la Oxford
Peter Frankopan, profesor Universitatea din Oxford: „Trebuie să fim atenți la chestiuni sensibile de genul acesta. Nu doar că îndepărtăm o statuie sau un monument. Întregul imperiu, Marea Britanie în întregul său, universități, orașe, industrie, toate au fost clădite cu resurse și avuție luate din alte părți ale lumii.”
De asemenea, o statuie, deja vandalizată, a fostului rege Leopold al II-lea, o figură controversată din istoria colonială a Belgiei, a fost înlăturată dintr-o piață din Anvers, pentru a fi păstrată în depozitul unui muzeu local.
Pe de altă parte, dicționarul de referință american Merriam-Webster a anunțat că va modifica definiția cuvântului „rasism" la sugestia unei tinere femei de culoare care a dorit o mai bună reflectare a influenței termenului asupra populațiilor vizate.
Bărbat: „Le-am spus că ar trebui să includă faptul că un grup de oameni face obiectul unei opresiuni sistematice. Nu este doar: „nu-mi place de cineva".
Însă simțul măsurii se pierde ușor.
Faimosul film „Pe aripile vântului”, caracterizat de unii istorici „revizionist", pentru că prezintă o imagine romantică a Sudului american și o viziune blândă asupra sclaviei, a fost retras de pe platforma HBO.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: george floyd , manifestatii , distrugere , proteste SUA
Dată publicare: 11-06-2020 07:54