Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina, ziua 17. Kuleba: Suntem pregătiți să negociem pentru a opri lupta, dar nu ne vom preda

Your browser doesn't support HTML5 video.

Război în Ucraina, ziua 17. Rusia continuă ofensiva în Ucraina și aduce în discuție folosirea armelor biologice, susținând că a descoperit dovezi în teritoriile invadate. E doar o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, au replicat americanii.

Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice, potrivit News.

Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC.

Între timp, ONU a anunțat vineri că 564 de civili au murit până acum în războiul din Ucraina, dintre care 41 de copii.

În același timp, numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează DPA, conform Agerpres.

Citește și
Rușii s-au ascuns în pădurile din jurul Kievului și așteaptă momentul optim să atace. Ucrainenii îi așteaptă pregătiți
Rușii s-au ascuns în pădurile din jurul Kievului și așteaptă momentul optim să atace. Ucrainenii îi așteaptă pregătiți

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.

ȘtirileProTV.ro transmite în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia: UPDATE 23:38 Protestatarii de la Londra cer ca NATO să „închidă cerul” deasupra Ucrainei

Protestatarii au cerut NATO să „închidă cerul” deasupra Ucraina, la o demonstrație în fața Downing Street, în centrul Londrei, precizează BBC.

Protestul, organizat de grupul de campanie ucrainean London Euromaidan, a început la ora 14:00 și s-a încheiat în jurul orei 17:00 sâmbătă.

Sute de protestatari care purtau steaguri ucrainene au participat la eveniment, mulțimile scandând „închideți cerurile” și „ia mâinile de pe Ucraina, Putin”.

Au fost și cântece și discursuri în ucraineană.

Unul dintre cei prezenți la eveniment, un britanic-ucrainean Markiyan în vârstă de 23 de ani, a declarat agenției de presă PA: „Sunt aici pentru a arăta solidaritate cu poporul ucrainean și pentru a cere ca Regatul Unit și NATO în ansamblu să facă mai mult pentru a ajuta poporul ucrainean.”

„Le cerem să închidă cerurile, avem nevoie de mai multe sancțiuni”.

El a cerut, de asemenea, guvernului Marii Britanii să accelereze procesul de obținere a vizelor pentru refugiații ucraineni.

 

UPDATE 23:16 Ucraina acuză Rusia că a ucis şapte civili, între care şi un copil, soldaţii trăgând asupra oamenilor care erau evacuaţi, în apropiere de Kiev Soldaţii ruşi au tras, vineri, asupra civililor care foloseau un culoar de evacuare în apropiere de Kiev. Au murit şapte persoane, între care şi un copil, acuză armata ucraineană, potrivit Le Figaro, citată de News.ro.   „Ruşii au tras asupra unei coloane de femei şi copii în regiunea Kiev, care erau evacuaţi privtr-un coridor aprobat în prealabil”, au precizat ucrainenii. „Bilanţul acestui act brutal este 7 morţi. Unul dintre ei este copil”.

 

UPDATE 22:15 - Zelenski s-a adresat italienilor în timp ce mii de oameni au manifestat în toată țara

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miilor de manifestanți din Italia, în timp ce proteste pro-Ucraina au avut loc în mai multe orașe, inclusiv în Torino și Florența.

Florența este înfrățită cu Kievul încă din anii 1960, când capitala Ucrainei a trimis ajutoare orașului toscan pentru a-l ajuta să se refacă după o inundație devastatoare.

Demonstranții din oraș au fluturat steaguri ucrainene, iar clopotele emblematicei Basilica di Santa Croce au sunat de 17 ori, câte unul pentru fiecare zi a invaziei.

În discursul său, Zelenski a spus că 79 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului. El a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și i-a îndemnat pe liderii occidentali să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării, potrivit BBC.

UPDATE 21:40 - Biden a autorziat un ajutor suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Ucriana

Preşedintele american Joe Biden a autorizat sâmbătă deblocarea a 200 de milioane de dolari reprezentând arme şi alte tipuri de asistenţă pentru Ucraina, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Decizia de sâmbătă ridică ajutorul total pentru securitate acordat de SUA Ucrainei în ultimul an la 1,2 miliarde de dolari, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

UPDATE 21:15 - Distrugeri semnificative în Makariv, un sat ucrainean aflat la 50 de kilometri vest de Kiev

O mare parte din Makariv, un sat situat la 50 de kilometri vest de Kiev, a suferit pagube semnificative în urma unor aparente lovituri aeriene rusești. 

CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea fotografiilor postate sâmbătă pe rețelele de socializare, care arată pagube importante la complexuri de apartamente, școli și o unitate medicală.

O imagine crudă din Makariv arată o gaură mare în peretele nordic al unei clădiri de apartamente. Multe dintre clădirile din fotografii au suferit daune pe fațadele nordice, dovezi care indică faptul că loviturile militare care le-au lovit sunt rusești.

La câteva sute de metri la est de acea clădire de apartamente, o grădiniță a suferit, de asemenea, pagube semnificative.

Se poate observa cum fumul încă se ridică din clădire, acoperișul s-a prăbușit complet, iar ferestrele au fost toate aruncate în aer.

  UPDATE 20:55 - Rusia dă vina pe Ucraina pentru ultimul eșec al coridoarelor umanitare

Rusia acuză din nou Ucraina pentru eșecul coridoarelor umanitare.

Coridoarele au rolul de a asigura un pasaj sigur pentru civilii ucraineni pentru a scăpa de război, dar în diferite ocazii în ultimele săptămâni, acestea au eșuat, fiecare parte dând vina pe cealaltă, notează Ski News.

În ultimele minute, agenția rusă de știri Interfax a citat Ministerul rus al Apărării din această țară, care a declarat că Ucraina "a refuzat din nou să deschidă coridoare umanitare pentru Rusia".

De asemenea, ministerul a declarat pentru agenția rusă de știri RIA că situația umanitară din Ucraina "continuă să se deterioreze rapid și în unele orașe a atins proporții catastrofale". 

UPDATE 20:25 - Forbes Ucraina: Forțele ucrainene au distrus echipamente rusești în valoare de 5,1 miliarde de dolari

Potrivit forțelor armate, trupele ucrainene au distrus 2.593 de unități de echipament militar rusesc, inclusiv avioane, tancuri și artilerie. Printre aceste echipamente - 58 de avioane, 83 de elicoptere, 363 de tancuri și 1.205 vehicule blindate de luptă (BBM).

UPDATE 20:20 - Ucraina este gata să negocieze, dar nu să se predea, afirmă ministrul Kuleba

  Ucraina este pregătită să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar nu se va preda și nu va accepta niciun ultimatum, a declarat ministrul de Externe al țării, Dmitro Kuleba.

"Vom continua să luptăm. Suntem pregătiți să negociem, dar nu vom accepta niciun ultimatum și nu ne vom preda", a declarat Kuleba, potrivit Al Jazeera.

Vorbind la un eveniment virtual organizat de organizația non-partizană și non-profit Renew Democracy Initiative, Kuleba a mai spus că viețile civililor ar fi salvate dacă Ucraina ar avea avioane de vânătoare și mai multe avioane de atac pentru a distruge coloanele militare mari.

UPDATE 20:03 - Orașul Volnovaha a fost complet distrus - guvernatorul local   Orașul Volnovaha, din estul Ucrainei, a fost complet distrus în urma invaziei rusești, dar luptele continuă pentru teritoriile de acolo, pentru a preveni o încercuire rusă, a declarat guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko.  UPDATE 19:52 - „Șapte civili au murit după ce Rusia a tras asupra convoiului de evacuare”, afirmă Ucraina

Serviciul de informații al Ucrainei afirmă că șapte civili au fost uciși după ce trupele ruse au tras asupra unui convoi de evacuare.

Convoiul transporta persoane din satul Peremoha, din regiunea Kiev, anunță Sky News.

"După atac, ocupanții au forțat rămășițele coloanei să se întoarcă în Peremoha și nu îi lasă să iasă din sat", precizează serviciul de informații.

Rusia a negat că a vizat civili de la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie.

UPDATE 19:26 - Kuleba: Rusia înaintează "cereri inacceptabile”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a luat cuvântul în cadrul unui eveniment virtual organizat de organizația non-partizană și non-profit Renew Democracy Initiative.

Ski News prezintă câteva dintre principalele sale puncte de vedere:

- Ucraina și Rusia discută, dar Rusia "continuă să înainteze cereri inacceptabile pentru Ucraina". - Kuleba spune că mai multe vieți de civili ar fi fost salvate dacă Ucraina ar fi avut mai multe avioane. - Kuleba a cerut mai multe provizii militare și să se facă mai multe pentru a lovi economia rusă. - Toate părțile trebuie să rămână deschise la diplomație, a spus Kuleba. - Orașul Mariupol este asediat, dar se află încă sub control ucrainean. - A crede că războiul este "doar o problemă bilaterală între Rusia și Ucraina este o greșeală". - El a spus că tacticile rusești folosite în Ucraina sunt "similare cu cele folosite în Siria".

UPDATE 19:03 - ONU: Peste 1.500 de victime civile - inclusiv 42 de copii uciși - în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a înregistrat 1.581 de victime civile - 579 care au fost uciși și 1.002 răniți - de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie, conform CNN.

Printre morți se numără 42 de copii, iar 54 de copii au fost răniți, potrivit ultimului raport al ONU privind victimele civile. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în zonele aflate încă sub controlul guvernului ucrainean.

„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”, potrivit raportului ONU.

UPDATE 18:30 - Guvernatorul regiunii Donețk: Orașul Vonovakha „nu mai există”

Orașul Volnovakha din sud-estul Ucrainei a fost complet distrus de la invazia rusă, spune guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.

El a declarat că de când a început invazia, cea mai mare parte a populației orașului Volnovakha a fugit și o mare parte din infrastructura sa a fost distrusă, ceea ce înseamnă că orașul nu mai există.

UPDATE 18:00 - Rusia lucrează cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru siguranța centralei nucleare de la Cernobîl

Autoritatea rusă de reglementare în domeniul nuclear, Rosatom, a anunțat că activitățile de asigurare a centralei nucleare de la Cernobîl se desfășoară în coordonare cu organul de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, conform BBC.

Compania spune că o echipă de specialiști ruși se află la fața locului pentru a asigura realimentarea centralei.

Oficialii Rosatom au mai spus că personalul ucrainean rămâne în controlul uzinelor de la Cernobîl și Zaporojie.

UPDATE 17:35 - Zelenski: Rusia poate cuceri Kievul doar dacă îl va rade de pe fața pământului

În cel mai recent discurs al său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia poate cuceri Kievul doar dacă îl "rade de pe fața pământului".

Zelenski a mai spus că nu vede un "consens comun" pentru ca Ucraina să fie acceptată în NATO, înainte de a adăuga că Alianței i-a lipsit "curajul" în răspunsul său la invazie, notează Sky News.

UPDATE 17:11 - Ministerul rus de Externe avertizează NATO

Consolidarea infrastructurii şi forţelor NATO în ţările baltice este o provocare şi sporeşte conflictul în regiune. De asemenea, aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar avea consecinţe militare şi politice grave şi obliga Rusia să ia măsuri de retorsiune, a declarat Serghei Belyaye, director la Departamentul European al Ministerului de Externe rus, citat de agenţia de presă rusă Interfax, citată de News.ro.

UPDATE 16:58 - Circa 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși de la invazia rusă, susține Zelenski

În cadrul unui briefing de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei rusești.

Zelenski a declarat că echipele de negociere ucrainene și rusești au început să discute subiecte concrete, mai degrabă decât să facă schimb de ultimatumuri.

„Occidentul ar trebui să se implice mai mult în negocierile pentru a pune capăt războiului”, a spus liderul ucrainean, potrivit The Guardian

UPDATE 16:36 - Forțele rusești ar fi planificat un "pseudo-referendum" în Herson

Forțele ruse ar plănui să organizeze un "pseudo-referendum" în Herson, oraș ucrainean aflat sub ocupație rusă, potrivit The Guardian.

Serghei Khlan, adjunctul șefului consiliului local din Herson, din partea Partidului Petro Poroșenko, a declarat pentru Reuters că administrația militară a forțelor armate ale Federației Ruse pregătește un referendum în regiunea Herson pentru a creea o nouă republică separatistă: Republica Populară Herson!

 

UPDATE 16:21 - Liderii francez și german i-au cerut din nou lui Putin să înceteze focul în Ucraina

În timpul unei convorbiri telefonice de 75 de minute, care a avut loc sâmbătă, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au solicitat președintelui rus Vladimir Putin să oprească imediat focul în Ucraina.

De asemenea, Macron și Scholz au făcut apel la Putin să "se îndrepte spre o soluție diplomatică la conflict", potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Acesta a declarat că discuția a făcut parte din eforturile internaționale în curs de desfășurare pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cele două părți au convenit să nu dezvăluie alte detalii ale discuțiilor, a adăugat el, potrivit CNN.

 

UPDATE 16:15 - Trump: Invazia rusă în Ucraina este o “crimă împotriva umanității”

Fostul președinte americam Donald Trump a declarat, joi, că invazia rusă în Ucraina “este cu adevărat o crimă împotriva umanității” care “trebuie să se încheie curând”. Reacția integrală a lui Trump, AICI.

UPDATE 16:04 - Forţele aeriene ruse au lovit ţinte din vestul Ucrainei, iar separatiștii pro-ruși câștigă teren lângă Kiev

Forţele aeriene ruse au lovit ţinte din vestul Ucrainei, iar separatiştii pro-ruşi, susţinuţi de trupele ruse, continuă să câştige teren la Mariupol, potrivit unor informaţii furnizate de partea ucraineană, relatează dpa, citată de Agerpres.

Cel puţin şase bombardiere Tupolev Tu-95 au folosit rachete aer-sol împotriva unor ţinte din Luţk şi Ivano-Frankivsk, a anunţat Ucraina.

Potrivit relatărilor din media de sâmbătă, o fabrică care repara motoare de avioane de luptă a fost lovită la Luţk, la fel ca şi centrul oraşului Dnipro.

 

UPDATE 15:28 - Zelenski: „Ucraina aplică cea mai mare lovitură armatei ruse din ultimele decenii”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că forțele ucrainene îi aplică „cea mai mare lovitură armatei ruse din ultimele decenii”.

Într-un discurs video pe Facebook, Zelenski a declarat, sâmbătă, că 31 de grupuri de batalioane tactice rusești și-au pierdut capacitatea, iar peste 360 de tancuri rusești au fost distruse.

Zelenski a adăugat că grupuri de trupe rusești se predau forțelor ucrainene, dar că Rusia recrutează acum luptători, rezerviști, recruți și mercenari pentru a "depăși numeric" forțele ucrainene.

„Ei folosesc teroarea pentru a ne rupe, pentru a ne frânge încrederea în victoria Ucrainei, sunt convins că nu vor reuși”, a adăugat Zelenski, notează CNN.

UPDATE 15:25 - Rusia amenință să ia la țintă livrările de arme occidentale către Ucraina

Viceministrul de externe rus a ameninţat sâmbătă Statele Unite, declarând că Rusia ar putea lua la ţintă transporturile de arme către Ucraina, unde armata rusă avansează de două săptămâni, notează France Presse.

“Am avertizat Statele Unite că livrarea de arme pe care o orchestrează din mai multe ţări nu este doar un gest periculos, dar şi un act ce face din convoaiele menţionate ţinte legitime”, a subliniat Serghei Riabkov într-un interviu acordat postului de televiziune Pervâi Kanal, citat de AFP.

UPDATE 15:12 - Belarus susține că trimite cinci unități de luptă la granița cu Ucraina

Belarus a declarat că trimite cinci unități de luptă la granița sa sudică pentru a împiedica "formațiunile armate naționaliste" din Ucraina să intre în țară.

"Mișcările de trupe nu au nicio legătură cu pregătirile și cu atât mai puțin cu o eventuală participare a soldaților belaruși la operațiunea specială pe teritoriul Ucrainei", a declarat ministrul adjunct al apărării, Viktor Gulevici, într-un comunicat.

Ucraina acuză Belarusul că plănuiește să intre în război alături de Rusia. Președintele belarus Aleksandrr Lukașenko neagă vehement acest lucru.

Forțele rusești au folosit Belarusul ca bază de unde au atacat obiective din Ucraina cu avioane de luptă și rachete, notează Al Jazeera.

UPDATE 14:33 - Liderii francez și german, într-o nouă convorbire cu Putin

Liderii Franței și Germaniei au o nouă rundă de convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin.

Aceștia au mai avut un contact joi, când președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz au cerut Rusiei o încetare imediată a focului.

Moscova a respins astfel de apeluri.

Pe tot parcursul crizei, președintele Macron a subliniat necesitatea de a menține deschise canalele de comunicare cu Rusia și a avut nouă conversații telefonice cu liderul de la Kremlin, potrivit BBC.

UPDATE 14.10: Grupul Renault rămâne în Rusia. 

Grupul auto francez şi-a păstrat intacte legăturile cu Rusia, în pofida războiului din Ucraina, deoarece este îngrijorat de costurile ridicate ale unei retrageri din societatea mixtă pe care o are împreună cu un partener rus, potrivit Agerpres.

În plus, constructorul auto francez vrea să evite o naţionalizare a subsidiarei sale ruseşti, AvtoVaz, care joacă un rol important în relansarea grupului, au declarat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Poziţia Renault este susţinută şi de guvernul francez, cel mai puternic acţionar la Renault.

Renault, care în România deține brandul Dacia, controlează aproximativ 30% din piaţa auto din Rusia şi are aproape 40.000 de angajaţi în această ţară.

Peste 300 de companii occidentale s-au retras deja din Rusia.

12.50: Armata rusă a bombardat o moschee din Mariupol, unde peste 80 de adulţi şi copii s-au refugiat, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei, potrivit Reuters.

"Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruşi", se arată pe contul de Twitter al Ministerului ucrainean de Externe.

"Mai mult de 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei", a precizat ministerul.

UPDATE 12.00: MAI a anunțat că 3.688 de ucraineni au solicitat azil în România de la începutul războiului din Ucraina.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei.

UPDATE 11.40: Mii de oameni protestează în Melitopol și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost răpit de soldații ruși, pe motiv că a refuzat să coopereze. UPDATE 11.30: Rușii au bombardat din nou un aerodrom militar, în Vasilkov, localitate aflată la sud de capitala Kiev.

Cel puțin 6 rachete au lovit zona sâmbătă dimineață și au provocat explozia mai multor rezervoare de combustibil.

UPDATE 11.15: Cel mai bogat om de afaceri din Rusia, mesaj pentru Vladimir Putin: "Nu ne întoarce în 1917"

Vladimir Potanin, președintele gigantului metalelor Norilsk Nickel (NILSY) și cel mai important acționar al acesteia, a declarat că Rusia riscă să revină la zilele tumultoase ale revoluției din 1917, dacă le trântește ușa în nas companiilor și investitorilor occidentali. El a cerut guvernului rus să tradeze cu prudență maximă naţionalizarea activelor companiilor străine, potrivit CNN.

"În primul rând, ne-ar duce cu o sută de ani înapoi, până în 1917, iar consecințele unui astfel de pas – neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le-am experimenta timp de multe decenii", a spus Potanin într-un mesaj postat pe Telegram.

"În al doilea rând, decizia multor companii de a suspenda operațiunile în Rusia este, aș spune, oarecum emoțională prin natură și ar putea fi luată ca urmare a presiunii fără precedent exercitată asupra acestora de partea opinia publică din străinătate. Deci, cel mai probabil, vor reveni. Și personal, aș păstra o astfel de oportunitate pentru ei", a adăugat el.

Potanin este cel mai bogat miliardar al Rusiei. El deține o valoare de aproximativ 22,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

UPDATE 10.20: Oficial: Se vor deschide coridoare umanitare la Sumî.

Dmitri Zhyvytsky, reprezentant al administrația militare regionale din Sumî, a transmis, pe Telegram, că sâmbătă se vor deschide coridoare umanitare pentru evacaurea din Sumî.

Evacuarea se va face cu mijloace de transport care vor pleca din șase puncte diferite din regiune.

Toate convoaiele se vor îndreapta către orașul Poltava și sunt așteptate să sosească între orele 13:00 și 14:00.

UPDATE 10.05: Forțele ruse au bombardat un spital de oncologie din Nikolaev,a anunțat, pe Facebook, șeful Autorității Regionale de Sănătate a orașului, Maksym Beznosenko.

"Doar un tâmpit îi poate ataca pe cei slabi. Acei slabi sunt pacienții noștri. Chiar acum, acești monștri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienților cu cancer din toată regiunea", a spus acesta, potrivit BBC.

09.35: Locuitorii din orașul ucrainean Cernihiv se confruntă cu condiții grele de trai.

Civilii se confruntă cu lipsa proviziilor, în timp ce alimentarea cu apă și căldură este întruptă.

De asemenea, potrivit BBC, electricitatea este disponibilă doar în câteva zone. Mai mult, orașul a rămas și fără rezerve de gaz.

Situația este gravă și în Mariupol,a colo unde zonele rezidențiale au fost lovite de atacurile rusești, fiind atacate inclusiv un centru comercial și o maternitate.

Orașul-port a recurs cel puțin la o groapă comună pentru a îngropa morții.

UPDATE 09.10: Cel puțin cinci persoane au fost ucise lângă Harkov.

Într-o actualizare postată dimineață pe Telegram, Serviciile de Urgență din Ucraina au anunțat că salvatorii din Harkov au recuperat cadavrele a cinci persoane, inclusiv a doi copii, care au fost uciși când bombele rusești au lovit o clădire rezidențială din satul Slobozhanske, în afara orașului.

UPDATE 08.25: Tehnicienii lucrează pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, a anunțat instituția de supraveghere nuclear al ONU, citată de CNN.

Autoritățile din Ucraina au spus că liniile au fost tăiate în întregime la începutul acestei săptămâni în urma bombardamentelor rusești.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că generatoarele diesel furnizează energie de rezervă începând de miercuri, iar surse suplimentare de combustibil au fost livrate instalației controlate acum de Rusia.

Fabrica, care de miercuri se bazează pe generatoare diesel pentru energie de rezervă, se află sub controlul forțelor ruse, cu peste 200 de angajați care trăiesc și lucrează efectiv acolo în condiții dificile. 

UPDATE 07.40: În urma bombardamentelor efectuate de trupele ruse, un depozit de alimente congelate a luat foc în Brovarî, regiunea Kiev.

Potrivit datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime, informează Nexta. 

UPDATE 07.20: Sirenele de raid aerian au sunat, sâmbătă dimineața, în peste 15 regiuni din Ucraina, informează BBC.

Sirenele s-au auzit în capitala Kiev, dar și în orașe cheie precum Odesa, Sumî, Harkov și Dnipro.

O echipă CNN a raportat cel puțin două explozii în Dnipro.

UPDATE 06.30: Țările din Europa de Est se confruntă cu o provocare uriașă de a integra milioanele de refugiați care fug din Ucraina, iar atitudinea primitoare de acum s-ar putea schimba, scrie The Guardian.

„Cei care ajung acum pe teritoriul UE sunt bine calificați și răspund cererii de forță de muncă”, a spus Sieglinde Rosenberger de la Universitatea din Viena, care avertizează însă că atitudinea primitoare s-ar putea schimba.

Alți experți au întrebat cum pot face față unui aflux uriaș țările din estul Europei, care au un PIB mai mic decât omologii lor din vest. „Punctul de rupere” urmează să se producă, crede un expert.

UPDATE 05.45: Autoritățile italiene au confiscat mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnichenko, în valoare de 530 de milioane de euro.

Este vorba despre unul dintre cele mai mari iahturi din lume, iar proprietarul său face parte din anturajul intim al lui Vladimir Putin.

Melnichenko și alți 36 de oligarhi s-au sfătuit cu Putin imediat după invadarea Ucrainei în privința efectelor pe care le vor avea sancțiunile internaționale asupra economiei Rusiei.

UPDATE 05.15: Franţa va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că că acest lucru a fost decis de preşedintele Emmanuel Macron, scrie News.

 

Ministrul de Interne francez s-a aflat, vineri, în România, el mergând la Vama Siret alături de omologul său de la Bucureşti, Lucian Bode.

 UPDATE 04.45: La Kiev se aud înspre dimineața zilei de sâmbătă, 12 martie, cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei.

 

 

Pe de altă parte, potrivit Nexta, Rusia a început o “mobilizare ascunsă”, populaţia din Doneţk, Lugansk şi Crimeea fiind mobilizată.

UPDATE 04.25: Zelenski îi compară pe invadatorii ruși cu teroriștii ISIS și susține că peste 12.000 dintre soldații trimiși de Kremlin au fost uciși până acum.

”Oameni puternici, într-o ţară de oţel”, asta ar fi explicaţia pentru care Ucraina nu a putut fi capturată, după 16 zile de război, afirmă Zelenski, într-un nou mesaj video, postat pe Telegram.

”Ieşiţi din Ucraina”, le-a mai transmis el ruşilor, Zelenski adăugând că ”acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS”.

Zelenski afirmă că peste 12.000 de militari ruşi au murit de la debutul războiului şi mult mai mulţi au fost răniţi.

”Nu i-am invitat pe niciunul dintre ei aici”, a transmis preşedintele, afirmând că militarii ruşi se pot încă salva, dacă predau armele şi pleacă.

UPDATE 03.50: Rusia începe să folosească așa-numita ”dumb munitions”- muniție ”proastă”, nedirijată și inexactă, care ucide mai mulți civili, raportează serviciile de informații ale Marii Britanii.

 

 

Serviciile britanice spun că aeronavele tactice care sprijină forțele terestre ruse se bazează în principal pe muniție „proastă”, nedirijată, care este „relativ inexactă”.

„Utilizarea lor crește semnificativ probabilitatea victimelor civile”, se arată în evaluare.

UPDATE 03.20: Zelenski le cere mamelor soldaților ruși să nu-și lase fiii să plece la război în Ucraina

"Vreau să mă adresez din nou mamelor ruse. În special mamelor recruţilor. Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină", a spus preşedintele Zelenski, într-o nouă înregistrare video difuzată pe Telegram.

"Verificaţi unde este fiul dumneavoastră. Şi dacă aveţi cea mai mică bănuială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acţionaţi imediat pentru a împiedica uciderea sau capturarea lui", a spus liderul de la Kiev.

"Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război teribil. Şi Ucraina nu îl vrea. Dar se va apăra atât cât va fi necesar", a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 03.00: Legendara trupă Pink Floyd condamnă invadarea Ucrainei și își retrage toate piesele de la furnizorii de muzică din Rusia.

 

 

Într-o declarație postată pe Twitter, trupa a spus că „suntem alături de întreaga lume în condamnarea fermă a invaziei Ucrainei de către Rusia”.

UPDATE 02.20: SUA au impus vineri noi sancțiuni unui grup de elite ruse, inclusiv miliardarului Viktor Vekselberg, trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin și parlamentari.

„Trezoreria continuă să tragă la răspundere oficialii ruși pentru că au permis războiul nejustificat și neprovocat al lui Putin”, a declarat secretarul Janet Yellen.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost și el vizat de sancțiuni, pe 3 martie. Măsurile de vineri se extind acum asupra soției sale și a celor doi copii adulți.

Aceștia duc „stiluri de viață luxoase care sunt incongruente cu salariul funcționarului public al lui Peskov”, a precizat Trezoreria.

UPDATE 01.50: Statele Unite nu au constatat niciun semn care să indice prezenţa soldaţilor belaruşi în Ucraina, în pofida sprijinului pe care Minsk îl acordă Moscovei, a asigurat vineri Pentagonul.

 

"Nu am văzut niciun element care ar demonstra că militarii sau forţele belaruse au intrat în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby.

"Asta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla", a avertizat însă Kirby, adăugând că a luat notă de declaraţiile recente ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, care a menţionat posibilitatea ca armata sa să vină în ajutorul forţelor ruse.

UPDATE 00.50: Preşedintele american Joe Biden afirmă că Vladimir Putin ”a eşuat” în ceea ce şi-a propus până acum - să ocupe rapid Ucraina, să destrame NATO, UE şi SUA.

”Războiul lui Putin împotriva Ucrainei nu va fi niciodată o victorie”, susţine Biden. Acesta a reafirmat că o confruntare directă între NATO şi Rusia este Al Treilea Război Mondial, lucru care trebuie prevenit cu orice preţ.

UPDATE 00.40: În timp ce Rusia continuă atacurile în Ucraina, liderii mondiali din domeniul sănătății avertizează: ”Cu siguranță va fi o creștere a Covid-19”. Unii activiști din regiune au văzut deja o răspândire a bolii.

„Unii dintre voluntarii noștri s-au infectat cu Covid în timp ce ajutau în gestionarea refugiaților la frontieră sau în centrele de refugiați. Și pentru că atât în Moldova, cât și în Ucraina, rata de taxare este atât de scăzută, pandemia este încă activă”, a declarat Constanța Dohotaru, activistă implicată în problema refugiaților și care lucrează îndeaproape cu guvernul Republicii Moldova.

UPDATE 00.15: Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri că rușii care primesc transferuri de la bănci străine pot retrage doar numerar în ruble, scrie The Guardian.

Este cea mai recentă mișcare a Rusiei în încercarea de a face față sancțiunilor occidentale. Banca centrală a precizat că noua măsură temporară va intra în vigoare sâmbătă. Nu s-a oferit o dată până la care este valabilă această interdicție.

Banca a anunțat anterior că, până la 9 septembrie, băncile nu mai pot vinde valută cetățenilor ruși.

UPDATE 00.05: Forţele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev şi în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraş, Dnipro.

Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care ruşii îşi concentrează încă eforturile, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat, conform Agerpres.

"Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk", potrivit sursei citate.

Mariupol, port strategic asediat de 12 zile şi bombardat constant de ruşi, se află într-o situaţie "aproape disperată", a alertat ONG-ul Medici fără frontiere: "Sute de mii de persoane" trăiesc fără apă şi fără încălzire.

Potrivit unui bilanţ oficial, s-au înregistrat 1.582 de decese. Multe cadavre sunt abandonate pe străzi, iar pentru altele a fost săpată o groapă comună uriaşă. În ultimele zile au fost văzute persoane care se luptă pentru mâncare.

Rușii au început să atace Dnipro, un oraș cu un milion de locuitori

Ferit până acum de avansul soldaţilor ruşi, Dnipro, un oraş industrial de un milion de locuitori prin care trece Nipru, fluviul care marchează separarea dintre estul parţial pro-rus al Ucrainei şi restul teritoriului său, a fost vizat de raiduri soldate cu cel puţin o persoană moartă.

"Au fost trei lovituri aeriene asupra oraşului, asupra unei grădiniţe, a unui bloc de locuinţe şi a unei fabrici de încălţăminte (...) unde apoi a izbucnit un incendiu", au informat serviciile de urgenţă ucrainene. Pompierii au putut fi văzuţi, în mai multe imagini video, cum sting flăcările în ruinele mocnite. Unele clădiri erau doar un morman de grinzi şi structuri metalice răsucite.

După un spital de pediatrie miercuri la Mariupol, vineri a fost lovită o clădire pentru persoane cu dizabilităţi de lângă Harkov, fără a se înregistra victime.

Dima Kasianov, un băieţel de opt ani, a fost mai puţin norocos: internat după ce a fost rănit la cap de schijele unei rachete ruse care a distrus apartamentul în care locuia la Harkov, stă întins, inconştient, pe un pat de spital, cu un ochi bandajat.

Patru soldaţi ucraineni au fost, de asemenea, ucişi şi alţi şase au fost răniţi în bombardarea aeroportului militar Luţsk din nord-vestul Ucrainei. A fost vizată, de asemenea, şi cel din Ivano-Frankivsk, în extremitatea vestică a Ucrainei. Aceste baze au fost dezafectate, a afirmat ministerul rus al apărării.

Raiduri aeriene nocturne s-au înregistrat şi peste oraşele Cernihiv (nord) şi Sumî (nord-est).

”Kievul se pregătește pentru o apărare necruțătoare”

La morga din Mikolaiv, un oraş de pe malul Mării Negre supus tirurilor ruseşti de zile întregi, cadavrele sunt îngrămădite pe jos şi în curte, a notat AFP.

"Am împins inamicul dincolo de marginile oraşului nostru", a asigurat guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

În acelaşi timp, ruşii îşi continuă manevra de încercuire a Kievului. După ce au ajuns la marginea capitalei, urmăresc să elimine apărarea din mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei pentru a o bloca, a spus Statul Major al Ucrainei.

"Kievul este un simbol al rezistenţei" şi se pregăteşte pentru o "apărare necruţătoare", a afirmat într-o înregistrare video Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproape 20.000 de persoane au fost deja evacuate miercuri şi joi din capitală şi împrejurimi, aproximativ 100.000 în total în cele două zile din toate zonele afectate de lupte din Ucraina.

"Inamicul nu a obţinut niciun succes semnificativ în ultimele 24 de ore, a fost oprit în aproape toate direcţiile de rachetele noastre şi de loviturile noastre aeriene şi terestre", a declarat Oleksii Arestovici, un alt consilier al preşedintelui Zelenski.

O încetinire a înaintării soldaţilor ruşi pe care au remarcat-o şi surse militare occidentale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a dat undă verde trimiterii de luptători "voluntari", în special provenind din Siria.

UPDATE 00.00: Uniunea Europeană va interzice exporturile de produse de lux către Rusia, pentru a da ''o lovitură elitei ruse''.

Decizia face parte din cadrul noilor sancţiuni decise cu ţările din G7, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

''Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu ar trebui să poată profita de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce în Ucraina cad bombe asupra unor nevinovaţi'', a afirmat Von der Leyen într-un comunicat.

Industria de lux franceză şi italiană ar urma în mod special să fie afectate.

Rusia ar putea fi exclusă din FMI și Banca Mondială

De asemenea, în UE vor fi interzise importurile de fier şi oţel produse în Rusia.

Măsurile reprezintă al patrulea set de sancţiuni europene contra Rusiei de la declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, sancţiuni adoptate în coordonare cu SUA şi G7.

Şefa executivului comunitar a anunţat într-o declaraţie că UE analizează şi posibilitatea suspendării drepturilor Rusiei de apartenenţă la foruri internaţionale majore, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

''Ne vom asigura că Rusia nu poate obţine finanţare, credite sau orice alte avantaje de la aceste instituţii'', a explicat Ursula von der Leyen.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult