Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iran: Peste 100 oameni au murit în reprimarea manifestaţiilor

Cel puţin 108 oameni au murit în Iran în reprimarea manifestaţiilor declanşate luna trecută după moartea tinerei Mahsa Amini.  

Forţele de securitate iraniene au ucis, de asemenea, cel puţin alte 93 de persoane în ciocniri distincte la Zahedan, în provincia Sistan-Baluchistan (sud-est), unde violenţele au pornit pe fondul protestelor împotriva unui presupus viol comis de un poliţist asupra unei tinere, a indicat organizaţia nonguvernamentală Iran Human Rights (IHR), transmite AFP.

În pofida sutelor de arestări şi a represiunii sângeroase, protestele din Iran continuă. 

Organizaţii pentru drepturile omului atrag atenţia asupra represiunilor deosebit de dure de la Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan (nord-vest), regiunea de unde era originară Mahsa Amini.

"Comunitatea internaţională trebuie să împiedice noi crime în Kurdistan venind cu un răspuns imediat", a subliniat miercuri Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul ONG-ului IHR, cu sediul în Norvegia, atenţionând împotriva unei "iminente reprimări în sânge" în provincia iraniană.

Citește și
iran
Televiziunea de stat din Iran, piratată în timpul buletinului de știri. Ce mesaj a apărut pe ecrane

Restricţionarea accesului la internet de către autorităţi împiedică o anchetă a organizaţiei asupra amplorii represiunii, a deplâns directorul IHR.

 

 

 

Moartea lui Masha Amini

Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit la trei zile după ce a fost arestată, în data de 13 septembrie, pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice. Este vorba despre așa-zisa „lege a hijab-ului”care impune femeilor să poarte vălul care le acoperă capul. Tânăra a murit în spital, având urme de violență vizibile pe corp.

După moartea tinerei, în mai multe orașe din țară au fost declanșate proteste violente în urma cărora au murit zeci de persoane. 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult