Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul atacului terorist din Viena. Mărturia unui român: „Se așteaptă să fie valul doi. S-a instalat teama”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Orașul Viena a fost zeci de ore paralizat, după „atacul terorist islamist" comis luni seară în centru, unde terasele erau pline de oameni, chiar înainte să intre în vigoare a doua carantină pentru combaterea pandemiei.

 

Un individ a deschis focul în inima Vienei și a ucis cel puţin patru oameni, doi bărbaţi şi două femei şi a rănit alte 15 persoane. Șapte răniți sunt în stare foarte gravă. Mobilizate extraordinar de prompt la fața locului, forţele de securitate l-au împuşcat mortal pe terorist. Inițial, s-a crezut că au fost mai mulți atacatori. Ulterior, ministrul austriac de Interne a anunțat că nu s-au găsit dovezi în acest sens.

Primele focuri de armă s-au auzit în jurul orei opt seara, în apropierea principalei sinagogi din centrul Vienei, în acel moment închisă.

Un rabin a văzut de la fereastra apartamentului său cum cel puțin un individ, înarmat până în dinți, trăgea în neștire asupra oamenilor de la terasele din zonă.

Citește și
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, depune o coroana in memoria victimelor atacului din Viena
Cancelarul Sebastian Kurz, după atacul din Viena: "Austria se confruntă cu o luptă între civilizație și barbarie"
Cum s-a desfășurat atacul terorist din Viena  

Schlomo Hofmeister, rabin: „A fost o noapte caldă, au fost în jur de 20 de grade Celsius, aşa că oamenii stăteau afară la terase. Dar atacatorul a tras direct în ei. Armele erau de calibru mare. Numai în faţa clădirii noastre s-au tras în jur de 100 de gloanţe.”

Panica s-a instalat fulgerător. Oamenii au rupt-o la fugă de la terase, s-au baricadat în localuri, cu luminile stinse, în timp ce ambulanțele goneau nebunește cu sirenele pornite.

Laura Hant, româncă stabilită în Viena: „Eu personal și cu colegii mei ne aflăm izolați într-un restaurant din sectorul 11 al Vienei. Nu putem să părăsim localul, stăm efectiv cu lumina stinsă și autoritățile ne roagă să nu ieșim pe stradă. Este efectiv o teroare în acest oraș în acest moment. Se pare că situația este atât de gravă încât autoritățile au hotărât ca armata să intervină pentru a proteja populația."

Daniela Giugle, româncă stabilită în Viena: „Nu știu cine, ce, se trage dintr-o parte în alta, de-abia am apucat să ajung la mașină. Încă nu se adunase poliția, deci cine a apucat să scape, a scăpat atunci, restul toți sunt închiși acolo.”

Cei surprinși de atac pe străzi ori în magazine au început să alerge încotro vedeau cu ochii, fără să știe în ce direcție e sigur.

Femeie: „Pentru că nu ştiam dacă fugim în direcţia bună, ne-am ascuns într-un hotel.”

Nouă minute de teroare pură. Asta au trăit vienezii, din momentul în care austriacul de origine albaneză a început să tragă cu kalașnikovul lângă sinagoga Seitenstettengasse, în centrul capitalei și până când a fost doborât de poliție pe treptele bisericii Saint Rupert. Vienezii au fost atacați și în alte cinci locuri, toate la o distanță de 200-300 de metri unele de altele: Morzinplatz, Salzgries, piața de carne, piața fermierilor și Graben.

În împrejurările date, oricine era suspect, așa că polițiștii au oprit și verificat numeroși bărbați care s-au nimerit în perimetrul de risc. 

Spectatorii Operei de Stat au părăsit sub escortă spectacolul, ultimul înainte de noua carantină impusă de valul al doilea al pandemiei.

Capitala Austriei s-a transformat în câteva minute în zonă de război  

Elicoptere survolând centrul Vienei, filtrele stabilite prin tot orașul, trupele antitero mișunând peste tot cu armele la vedere: în câteva minute, capitala Austriei s-a transformat în zonă de război.

Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Austria: „Am primit câteva telefoane ieri, la Consulat. Au existat unii cetățeni români care au fost blocați în interiorul unor restaurante, de exemplu, dar blocați de poliția vieneză, care dorea să îi protejeze, să nu îi lase să iasă, în condițiile în care nu se știa care este starea de securitate pe străzile Vienei."

Andi Radiu, jurnalist stabilit în Viena: „Zona interioară a orașului, vorbim de centrul orașului, unde au fost răniții și morții, s-a creat un fel de zonă de triaj pentru a se putea clasifica persoanele rănite în funcție de gravitatea rănilor și de urgențele care sunt. Din cauza atacului, centrul Vienei este înconjurat de polițe, transportul public oprit în toată zona, practic centrul Vienei este sigilat."

Poliția din Viena a fost inundată de mii de filmulețe de amator cu momentele atacului, surprinse în diverse puncte. O echipă formată din 35 de polițiști criminaliști le examinează cu mare atenție în căutare de indicii utile.

Alin Constantin, român stabilit în Viena: „Se iese și se intră doar sub control în Viena, pentru că din persoanele care au tras, încă nu i-au prins pe toți. Foarte multă lume se așteaptă ca în seara asta să fie valul doi. S-a instalat teama."

Mirabela Marc, româncă stabilită în Viena: „Dacă timpul și munca ne permite, trebuie să stăm cât mai mult în casă. În Viena sunt suspendate cursurile elevilor. Cei care merg la muncă, merg cu sufletul la gură. Nimeni nu se simte confortabil nici în mijloacele de transport în comun. Zona Vienei este închisă. Se circulă numai cu restricții, tramvaiele circulă până într-un anumit punct, metrourile nu opresc acolo."

Câte atentate teroriste au avut loc în Europa până în prezent  

Până acum, Austria a fost ferită de valul de atentate teroriste islamiste, care s-a abătut asupra democrațiilor europene, începând cu Franța în 2015 la Charlie Hebdo și Saint Denis și a continuat cu băi de sânge comise în Belgia, la Bruxelles, Franța din nou, la Nisa, Germania, la Târgul de Crăciun, Anglia, în două rânduri, apoi Barcelona și iar Germania și iar Franța. Cinci ani de atacuri comise de celule izolate ale Statului Islamic sau indivizi radicalizați, care au îndoliat exact țările care le-au oferit un cămin și o viață bună. 400 de victime inocente.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult