Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Donald Trump anunță că a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, fără dovezi concrete

Președintele american Donald Trump a scris din nou pe Twitter că a câștigat alegerile din Statele Unite, fără a aduce însă dovezi în acest sens.

„Am câștigat alegerile”, a scris președintele Trump pe Twitter.

Duminică, Donald Trump a scris pentru prima dată un mesaj în care a recunoscut faptul că Joe Biden a câștigat de fapt alegerile prezidențiale, dar a catalogat victoria drept rezultatul unei fraude electorale.

„A câştigat pentru că alegerile au fost Falsificate”, a postat preşedintele republican pe Twitter, potrivit Agerpres.

Într-un alt tweet postat ulterior, după mai mult de o oră, preşedintele republican în vârstă de 74 de ani a scris: „A câştigat doar în ochii FAKE NEWS MEDIA. Nu recunosc NIMIC! Avem un drum lung de parcurs. Acesta a fost un scrutin FALSIFICAT!”.

Trump a susţinut că alegerile au fost falsificate prin buletine de vot "ilegale", făcând aluzie la buletinele de vot trimise prin poştă pe care le-a criticat fără temei ca fiind vulnerabile la frauda electorală.

Citește și
sua
Susținătorii lui Donald Trump au protestat în Washington față de rezultatul alegerilor

El a insistat, de asemenea, că observatorilor republicani ai alegerilor li s-a refuzat pe nedrept accesul pentru a urmări procesul de despuiere a urnelor la unele secţii. Stafful său de campanie a intentat procese în mai multe state cheie, însă unele dintre ele au fost respinse rapid. Au crescut îngrijorările că disputa ar putea complica procesul de transfer al puterii.

Avocatul său personal, fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani, a explicat că Trump era sarcastic.

Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump: „Ceea ce vrea să spună e presupun că i-ați putea zice "sarcasm" sau un comentariu asupra vremurilor teribile pe care le trăim, când mass-media l-a declarat (pe Biden) câștigător. A continuat să sublinieze că (rezultatul) e ilegal și bineînțeles că îl contestă cu tărie în instanță.”

În acest timp, președintele ales Joe este așteptat să anunțe cât de curând membrii propriei sale administrații.

În cursa pentru Casa Albă, un candidat câştigător trebuie să obţină cel puţin 270 din 538 de voturi ale Colegiului Electoral alocate celor 50 de state şi districtului Columbia. Candidatul care câştigă votul popular într-un stat obţine voturile electorale ale acelui stat, de obicei după principiul ''câştigătorul ia totul''.

Potrivit proiecţiilor principalelor mass-media din ţară, Biden, fost vicepreşedinte în mandatul predecesorului lui Trump, Barack Obama, a obţinut un total de 306 voturi electorale, în comparaţie cu 232 pentru Trump. Însă liderul republican nu şi-a recunoscut încă înfrângerea şi s-a dedicat răspândirii teoriilor conspiraţiei despre o presupusă fraudă electorală, fără să aducă probe.

Preşedintele ales va depune jurământul pe 20 ianuarie 2021, dată prevăzută în Constituţie.

Donald Trump nu mai este interesat de pandemia de Covid-19

 

În afara rezultatului alegerilor prezidențiale, Trump pare să-și fi pierdut complet interesul pentru alte subiecte fierbinți pentru americani, cum ar fi pandemia de COVID. Duminică a fost pentru a doua zi consecutiv la golf.

Dr. Anthony Fauci: „Ultima dată când președintele a participat în persoană la o ședință a grupului de lucru pe COVID a fost în umă cu câteva luni."

În weekend, Statele Unite au depășit 11 milioane de cazuri confirmate de coronavirus și un sfert de milion de morți. Timp de 12 zile la rând, America a înregistrat peste 100.000 de îmbolnăviri în fiecare zi, iar previziunile sunt sumbre pentru săptămânile următoare, pentru că se apropie vacanța de Ziua Recunoștinței.

Dr. James Phillips, George Washington University Hospital: „Oamenii vor călători. Sunt cei care vor călători pentru că nu cred în știință și cei care au ajuns la capătul puterilor și sunt dispuși să riște. Vom vedea o creștere fără precedent a cazurilor după Ziua Recunoștinței. Dacă oamenii nu se învață minte, o vom vedea și după Crăciun.”

Fără măsuri concrete din partea guvernului federal, guvernatorii mai multor state din nord-est se reunesc în weekendul următor, pentru a stabili o strategie comună în fața pandemiei. Specialiștii medicali spun că urmează o perioadă cu o creștere masivă a deceselor în spitalele suprapopulate.

Dr. Jonathan Reiner, analist medical CNN: „Puteți crea mai multe paturi la Terapie Intensivă, dar nu poți să creezi mai multe asistente medicale specializate pe ATI."

Michigan și Washington sunt ultimele state federale americane care adoptă masuri stricte de izolare în încercarea de a limita răspândirea virusului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult