China, pusă la zid în privința cazurilor de tortură. Germania solicită clarificări
„China trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale în termeni de drepturi ale omului", a declarat el la Forumul de politică externă de la Berlin organizat de Fundaţia Koerber, potrivit Agerpres.
Maas a susţinut că este esenţial acum ca părţi independente - inclusiv comisarul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului - să aibă acces în regiunile populate de minoritatea uigură.
„Dacă sute de mii de uiguri sunt cu adevărat deţinuţi în tabere, atunci comunitatea internaţională nu se poate face că nu vede", a spus el.
Duminică, Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie a publicat un document ce ar proveni de la Partidul Comunist Chinez, conţinând detalii privind liniile directoare pentru gestionarea centrelor de detenţie în masă unde sunt întemniţaţi uiguri în nord-vestul Chinei.
Grupurile pentru drepturi omului estimează că până la 1 milion de uiguri se află în astfel de centre de detenţie.
Activiştii pentru drepturile omului au publicat recent o hartă a presupuselor locaţii ale aproape 500 de închisori şi tabere pe care China le foloseşte pentru a ține închiși uigurii, o minoritate etnică majoritar musulmană din vestul regiunii Xinjiang.