Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cel mai rușinos loc al Clujului a ajuns din nou în presa internațională. ”Sărăcie ca în Africa”

 Un reportaj publicat de Agenția France Press (AFP) despre ”bomba cu ceas” de la groapa de gunoi din Cluj, Pata-Rât, a fost preluat de mai multe publicații și site-uri de știri din Europa.

”Groapa de gunoi devenită o bombă cu ceas în România îi împarte pe localnici” titrează AFP.  Vedeți mai multe imagini în galeria foto a acestui articol!

”Credeam că așa sărăcie mai găsești doar în Africa” este un comentariu la imaginile de la Pata-Rât, publicate de AFP pe contul de Twitter al agenției. ”Muntele de gunoi de la groapa Pata-Rât din vestul României a fost condamnat drept o bombă cu ceas pentru mediu, dar pentru mulți localnici este o modalitate de a-și câștiga existența - și nu vor să o vadă închisă” relatează sursa citată. ”Pata-Rât se înalță pe dealurile de lângă al cincilea oraș ca mărime din România, Cluj-Napoca iar movila de gunoi are pe alocuri și înălțimea unei clădiri cu 5 etaje. Emană un miros nociv și substanțe despre care organizațiile de protecție a mediului susțin că sunt otrăvitoare pentru sol. În zonă, copii se joacă printre deșeuri. De fapt, trăiesc aici. Zeci de familii - din minoritatea rromă - și-au improvizat locuințe din resturi la marginea gropii, după ce au fost evacuate din tabere asemănătoare stabilite în alte zone.

Comisia Europeană a cerut închiderea rampei de gunoi Pata-Rât și a pus la dispoziție fonduri pentru sisteme noi de eliminare a gunoiului. Autoritățile orașului susțin că sunt dispuse la cooperare, dar până acum nu au găsit nicio soluție.

Mulți dintre localnicii din jurul gropii se tem că își vor pierde o sursă de venit dacă aceasta se va închide. Claudia și sotul ei locuiesc de 40 de ani într-o zonă denumită ”Dallas”. Împreună cu cei doi copii fac bani din vânzarea de carton, plastic și cutii de metal, culese din deșeuri. Ei se tem că vor pierde această sursă de venit odată cu închiderea gropii.” Despre cazul Pata-Rât, cel mai rușinos loc al Clujului, Șitirile ProTv au relatat pe larg în ultimii ani. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au fost somaţi în 2017 de ministrul Mediului ca în cel mult 6 luni să facă o rampă ecologică. Cei de la Consiliul Judeţean au spus însă că vor finaliza acest proiect finanţat cu bani europeni abia în 2020. Anul trecut Pata-Rât a luat foc, tone de gunoaie au ars, iar pompierii s-au luptat ore în şir cu vâlvătaia. Organizațiile de mediu au tras alarma de mai multe ori după ce resturile toxice au luat-o la vale, iar în zonă s-a format un lac plin de substanţe periculoase, viața celor 1.500 de oameni care locuiesc acolo fiind pusă în primejdie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult