Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analist economic: ”O inflație mai mică nu înseamnă o scădere a prețurilor”. Ce se va întâmpla cu scumpirile

Analistul economic Constantin Rudniţchi susţine că o inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor, ci faptul că preţurile vor creşte mai puţin decât au crescut anul trecut.

Constantin Rudniţchi a declarat că preţurile alimentelor au crescut cel mai mult în 2022, după sectorul energetic, potrivit News.

“Statistica arată că preţurile alimentelor au crescut anul trecut mult după sectorul energetic alimentele sunt pe locul 2 dacă ar fi să facem un top al scumpirilor. Cauzele se ştiu în linii generale şi anume totul pleacă de la această creştere a tarifului la energie, la gaze naturale, sunt companii din industria alimentară care folosesc şi energie şi gaze în funcţie de domeniu.

De exemplu, panificaţia foloseşte mai multe gaze naturale, energia electrică este folosită de industria cărnii pentru că e vorba de echipamente de răcire. Al doilea impact vine de la carburant şi nu în ultimul rând vine şi un efect din zona cerealelor.

Preţul cerealelor a crescut anul trecut, a ajuns la valori inimaginabile şi atunci pe acest lanţ cereale, animalele consumă cereale, sunt prelucrate vine un impact şi din această zonă. Toate s-au strâns anul trecut”, a explicat Constantin Rudniţchi.

Citește și
cadouri Crăciun
Moș Crăciun, afectat de inflație în 2022. Românii dau mai puțini bani pe cadouri și petrec sărbătorile în familie
Scăderea inflației înseamnă o creștere mai mică a prețurilor

Întrebat dacă o micşorare a inflaţiei înseamnă şi o scădere a preţurilor, analistul economic a răspuns: “O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor. O inflaţie mai mică înseamnă că preţurile cresc mai puţin decât au crescut anul trecut. Dacă anul trecut am avut o inflaţie de 17% înseamnă că în medie toate preţurile au crescut cu 17%.

Dacă anul acesta vom avea o inflaţie de 9% să zicem înseamnă că preţurile vor creşte faţă de acest moment cu 9%, adică mai puţin decât anul trecut, dar în niciun caz nu vor scădea. Când vorbim despre scădere vorbim despre deflaţie, dar nu se va repeta foarte curând”.

Deflația este un fenomen economic care reprezintă opusul inflației, caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. Acest fenomen are consecințe asupra unei economii naționale la fel de grave ca și inflația. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare și a creditului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult