Recomandat. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți dimineața, ca să aveți un creier ager toată ziua
Your browser doesn't support HTML5 video.
Hidratarea optimă este cea care participă la menținerea temperaturii constante. Explicația este, firesc, biochimică.
Înșirăm reactiile chimice datorită cărora trăim, într-o poveste în care punem întrebarile invers.
Apa nu doar ne hidratează, ci ne ajută să respirăm. Respirăm cu ajutorul unei molecule din sânge, numita hemoglobină. Se combină cu oxigenul și apare oxi-hemoglobina, solubilă în apă.
Nu bem apă? Scăderea nivelui de lichid din plămân face ca această substanță sa nu mai fie solubilă, deci nu mai avem oxigen.
Nu putem să respirăm, de fapt, fără apă.
Glucoza sau zaharul din sânge. Nici fară aceasta nu trăim. Cel mai mare consumator de glucoză? Creierul.
Ficatul depoziteaza zahărul sub forma de glicogen. Ca să îl arunce în circulație când… trebuie. În poveste, apare iar …apa.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: ”Apa aceea, baută pe stomacul gol, este ceea ce se chemă cheia de pornire a ficatului, îi activeaza reacții. Și, în baza acelor reacții, se decarcă o cantitate mare de glicogen, adică glucoză, pe care o are sub formă de depozite – zahărul - și o trimite la creier. Acel glicogen este principalul combustibil pentru creier. În totalitatea lui.”
Două pahare de apă băute la trezire. Cea mai sigura rețetă pentru un creier ager toată ziua.
Apa este, de fapt, mediul pentru toate reacțiile chimice din organism. Și singura care are așa numitul coeficient caloric, care ne permite să nu înghețăm iarnă. Și să nu ne ardem vara.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: ”Niciunul dintre țesuturile din care suntem construiți nu are această capacitate calorică. Țesuturile sunt de natură proteică, lipidică. Aceste substanțe nu au capacitatea calorică a apei, una din principalele roluri este termostatarea”.
Hidratarea este vitală și când e frig. Și nu simțiți neapărat senzația de sete.