Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei trucuri prin care evităm kilogramele în plus după un eveniment sau un festin alimentar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se numește „apetit previzional" și înseamnă să mâncați mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț.  

Cum să nu ne îngrășăm în weekend, în vacanță sau într-o perioadă cu răsfăț culinar? Avem trei scenarii analizate la „Doctor de bine”.

Vine weekendul și odată cu el apar tentațiile alimentare: mâncăruri copioase, produse de fast food sau dulciuri. Cu siguranță meniul de la sfârșit de săptămână este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare.

Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea?

Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kilograme în plus pe cântar? Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie, dacă țineți cont de următoarele strategii:

Varianta 1. Plătiți-vă datoria cât mai rapid! Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe o perioadă de 4-5 zile. Nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână.

Citește și
ddb
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Cum evităm sindromul de „casă bolnavă”?

Dacă azi ați cheltuit un buget de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea ca să vă plătiți datoria. Masă de sărbătoare cu trei feluri de mâncare și desert? A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt. În felul acesta festinul de seară se repartizează pe trei mese și nu depășiți bugetul caloric autorizat.

Varianta 2. Strângeți bani albi pentru zile negre! În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate. Aportul redus de calorii din timpul săptămânii va permite să o faceți lată în weekend.

Varianta 3. Treceți excesul alimentar la capitolul excepție și reveniți la dieta voastră obișnuită. Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre. Este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea.

Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi. Contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparatele și ultraprocesatele se mănâncă rar. Dacă faceți din ele un obicei, sigur apar și problemele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult