Stresul de la școală și presiunea socială afectează sistemul osos al copilului. Explicația științifică
Your browser doesn't support HTML5 video.
Efectele stresului social și stresului de la școală
Nivelul unui hormon important numit cortizol crește. În cazul copiilor, cortizolul influențează creșterea, explică medicul endocrinolog.
Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică: „Mi se pare că e toată ziua stresul ăsta. „Ți-ai făcut temele, ai învațat, ai fost la meditații”. Cortizolul inhibă creșterea și dezvoltarea copilului, acționează la nivel osos și, după cum știm, când am prea mult cortizol nu mai cresc suficient de bine. Bombardat constant, bombardat cu stres, cu un nivel crescut de cortizol, nu reacționez natural. Un copil care e scund, care este stresat continuu, nu recupereză așa bine, chiar dacă nu a intrat în pubertate. Am copii cu statură joasă, cu greutate joasă și, la fel. Sunt stresați că ceilalți din jurul lor sunt mai înalți, mai bine dezvoltați. Trebuie să mă asigur din punct de vedere emoțional că e bine, să mă asigur medical, de la cineva cu experiență, că o să fie bine, să stau liniștit, să mă relaxez că lucrurile vor fi în regulă”.
Cum pot schimba părinții stresul asociat mediului școlarSchimbând întrebările. În loc de „Ce ai făcut la școală?”, spus zilnic, obsesiv, să spunem „Ce ți-a plăcut azi să faci?". Răsunsurile vor fi suprinzătoare.
„Ce ți-a plăcut azi?" - ar fi prima întrebare din partea părinţilor. Şi cea mai bună! Pentru că cel mic să se concentreze pe ce e mai bine. Mintea lui va pune apoi pe locul al doilea ce nu i-a plăcut. Vor fi multe.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 10-12-2023 00:00