Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proteina care crește de 100 de ori în infecțiile acute. Ce se întâmplă cu celulele tumorale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Proteina C reactivă este produsă de ficat. În infecțiile acute, nivelul crește și de 100 de ori. O găsim la valori mari în cazul unor inflamații sau traumatisme. Și este considerată marker tumoral. Explicăm la ”Doctor de bine”.

De ce crește inflamația când apar tumori?

Analizele de sânge, care arată inflamația, se numesc proteina C reactivă, fibrinogen și, mai nou, interleukina 6. Markerii de inflamație arată ce fac celulele imune, numite macrofage.

Celulele tumorale. Macrofagele au misiunea să le distrugă. Ne explică lupta cu acest agresor intern, cel mai puternic, profesorul imunolog Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Celulele tumorale apar cu o anumită  probabilitate în celulele noastre. Aceste țesuturi tumorale, odată ce apar în țesuturi, indică acolo un dezechilibru. Primul gardian care simte - macrofagul. Cel care ar trebui să facă curățenie”.

Macrofagele sesizează celulele în faza inițială și își exercită efectul antitumoral. Când apar doar câteva celule tumorale, înainte să se formeze o microtumoră.

Citește și
Carcinom
Cel mai frecvent tip de cancer. 20% din populație va face un carcinom

Fac asta fie distrugând direct celulele, dar au peste 75 de factori capabili să omoare celule sau să activeze alte celule.

Așa sunt activate celulele imune NK - Natural Killers. Cele mai puternice în lupta cu celula canceroasă. E o luptă frecventă.

Uneori - macrofagele sunt depășite. Și nu mai lucrează pentru organismul uman. Așa se dezvoltă tumorile.

Tumora face strategii să păcălească celulele imune

Celulele macrofage știu să stimuleze vase de sânge, când ne rănim de exemplu. În tumoră, știu de asemenea să facă vase noi de sânge. Nu mai au astfel rol antitumoral, ci produc vase de sânge - tocmai pentru tumoră.

De ce poate apărea febra în cancer?

”Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: Într-o tumoră, macrofagul, alături de alte celule, încearcă să distrugă celulele tumorale. Celulele distruse generează un răspuns inflamator intens. Toate acele celule trebuie eliminate de macrofage, care produc substanțe cu efect proinflamator și inflamația se cronicizează și crește în intensitate.

Reporter: De asta sunt testele de inflamație.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc: Da, în tumori, da, sunt teste de inflamație. Și apare febra- e o măsură a activării acestor macrofage”.

Inflamația crește în lupta din tumoră. Macrofagele îsi schimbă echipamenul și, în loc să exercite efect antitumoral, trec la efect protumoral.

La rândul ei, tumora face strategii să păcălească celulele imune. Aceasta este lupta care apare când ne luptăm cu cel mai puternic agresor intern – celulele tumorale. Testele de inflamație pot sugera această luptă. De aceea sunt utile, printre alte analize de sânge.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult