Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mesele copioase sunt mai periculoase seara. Explicațiile medicilor

Multe alimente după ora șase seara vor fi transformate până la stadiul de glucoză în sânge.    

Ficatul preia glucoza, dar după o cină copioasă apare somnul. Hrana nu va fi tranformată în energie. Ce se întâmplă ulterior se numește lanțul slăbiciunilor.

Mesele copioase sunt mai periculoase seara

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet: „Noaptea, corpul își încetinește arderile. După ora 18 se pregătește să doarmă și, dacă noi dăm energia unei fructe, plus o masă copioasă că n-am mâncat toată ziua, ficatul preia glucoza, dar o transformă în trigliceride, în grăsime”.

Alimentele sunt transformate până la stadiul de glucoză în sânge, zahăr în sânge. Ficatul o preia și o transformă în trigliceride, adică în grăsimile circulante din sânge.

Circulă liber toată noaptea. Abia spre dimineață, când ficatul își reia în mod normal activitatea, încep să fie transformate în energie.

Citește și
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 noiembrie 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 noiembrie 2022

Să circule libere prin sânge noaptea înseamnă terenul perfect pentru ateroscleroză, adică depuneri grase în vasele de sânge. După o masă copioasă, toate sisteme metabolice își doresc mișcare. Nu somn.

Nu doar prea multe calorii seara cresc trigliceridele, ci și zahărul consumat după ora 18.

Mărește glicemia și crește, imediat, trigliceridele din sânge. Între glicemie, trigliceride și colesterolul rău, LDL colesterol, este o relație strânsă.

70% din tot colesterolul din organism este produs de ficat. Restul vine din alimente

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Colesterolul se produce noaptea, așa vrea ficatul să îl producă. Din această cauză și medicația, care blochează secreția de colesterol, se administrează seara. Ficatul are posibilitatea să blocheze secreția de colesterol. Dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi, dacă mâncăm repetat seara, nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare”.

Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Și colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să intre în vase, unde produce inflamație ințial, apoi depozite. Boala se numește ateroscleroză.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult