Mâncați inteligent înainte și după sport. Misterul carbohidraților cu absorbție lentă, dezvăluit
Your browser doesn't support HTML5 video.
Înainte de efort fizic, cu două ore aproximativ, aveți nevoie de combustibil de calitate. Combustibil de calitate înseamnă o masă completă.
Ce înseamnă masă completă?
1. Pâine integrală, orez integral, paste integrale, mămăligă.
2. Carne sau pește plus legume.
3. Grăsimi din pește gras, ulei presat la rece, avocado.
Carbohidrați cu absorbție lentă: pâine integrală, paste integrale, orez integral, mămăligă. Proteine complete, din carne ori din pește. Grăsimi bune, din pește ori ulei presat la rece ori avocado, ori fructe oleaginoase.
De ce pâine integrală, orez integral, paste integrale
Descompuși de organism, așa numiții carbohidrați cu absorție lentă, vor aduce energie - treptat. Pe tot parcursul efortului.
Evitați dulciurile.
Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Să mănânci dulce chiar înainte de sport, nu e tocmai o idee fericită, pentru că dulcele descarcă insulină. În timpul exercițiului fizic, noi facem hipoglicemie și nu ne ajută. Facem hipoglicemie înainte și să fim mai epuizați în timpul ședinței de sport, de antrenament”.
Prăjitură, bomboană, ciocolată, batonul dulce - toate aduc rapid glucoză în sânge. De aceea sunt carbohidrați cu absorbție rapidă. Pancreasul bagă rapid insulină în sânge. Glicemia scade rapid. Prea multă insulină, prea rapid, înseamnă oboseală și epuizare.
Alimentele sunt transformate în glucoză circulantă în sânge. Glucoza este combustibilul pe care îl consumăm. Depozite de glucoză găsim în ficat, dar și în mușchi. Efortul consumă depozitele din mușchi. De aceea, aveți nevoie de mâncare înainte de efort.
Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „În timpul efortului se consumă foarte multă glucoză și dacă nu avem altă sursă de enegie, consumă și din glucoza din mușchi și nu trebuie, ba din contră, să depunem că de asta facem sport”.
Mâncare prea multă, necomsumată prin efort, produce depozite de grăsime în ficat. Unde înseamnă boală. De aceea, e nevoie de efort fizic.
Andreea Groza: Ce pot să fac după sport? O perioadă după efort, nu mi-e foame. Ce vrea în timpul efortului această cea mai performantă mașinărie?
Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Mai important este să te hidratezi pe parcursul efortului fizic, hidratare cu săruri minerale, magneziu și potasiu. E nevoie de ele pe parcusul efortului fizic. Ne încărcăm cu apă, să ne umplem rezervele, să ne hidratăm celulele. După sport, laptele completează, e o variantă bună, iaurturi”.
Mișcarea e singurul medicament inventat care rezolvă un exces alimentar. Tot mișcarea e singurul medicament inventat, prevenție pentru boli cardio-vasculare, diabet și ficat gras.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare , doctor de bine , sanatate , myimpact
Dată publicare: 17-12-2023 11:44