Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească din dieta alimentară. Cum să înlocuim mâncarea proastă cu cea sănătoasă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Care e dieta pentru un sistem imunitar eficient? Peşte, legume, pro-biotice și pre-biotice. Cu aceste „ingrediente", iarna poate trece fără prea multe infecții respiratorii. Explicaţii, în emisiunea „Doctor de bine”.  

Cum putem avea un sistem imunitar eficient, care să ne protejeze de boli?

Care este dieta pentru creșterea imunității? Moderată ca aport caloric și diversificată ca ingrediente, avem nevoie zilnic de minimum 15 alimente diferite.

Consumați produse cât mai puțin procesate și prelucrate termic, cu accentul pe vegetale, adică legume, fructe și cereale. Mâncați alimentele așa cum le-a făcut natura, integrale, nerafinate, produse local și gătite minim.

Includeți în meniul zilnic și la fiecare masă cantități mari de legume sub orice formă, proaspete, conservate, congelate, deshidratate. Pigmenții din plante au efect antioxidant și beneficii reale asupra sănătății.

Citește și
ddb
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Cum evităm sindromul de „casă bolnavă”?

Micșorați consumul de grăsimi saturate: mezeluri, brânzeturi, carne împănată, tocături, semipreparate. Excesul de grăsimi vegetale (ulei de cocos, de palmier, sau de floarea-soarelui) este la fel de nesănătos ca și excesul de untură.

Peștele se mănâncă la fel de des ca și carnea. Este cea mai valoroasă sursă de acizi grași omega 3 cu efect antiinflamator. Alternați proteinele de origine animală, carne, ouă, brânză, cu proteinele vegetale, fasole, boabe, mazăre, soia.

Consumați cât mai des produse fermentate de tipul iaurt, borș, murături, au efect probiotic și cresc imunitatea. Conțin culturi vii de lactobacili și bifido bacterii care blochează procesul inflamator și multiplicarea agenților patogeni responsabili de îmbolnăvire.

Includeți în meniu fibre și produse făinoase de tipul cartofi, paste sau orez. Sunt alimente cu efect prebiotic care contribuie la hrănirea coloniilor de bacterii benefice din intestin. Cât despre zahăr, limitați-l de dragul sănătății.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult