Ficatul secretă colesterol în timpul nopții. Când ar trebui administrat tratamentul pe bază de statine
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt reacții chimice, pe care le declanseza și o bombă nucleară. Facem tot ce ne sta în putință să nu ajungem în aceasta situație. Venim cu soluții.
În timpul nopții. Vedem cea mai mare uzină a organismului uman. Ficatul. Detoxifică. Secretă bilă și o depozitează în vezicula biliară. Când mâncăm, vezica biliară se contractă și elimină secretiile biliare, apoi se reumple.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar Endocrinologie: „Din cauza asta, când suntem grași și ținem cure de slăbire nu trebui să mâncăm foarte rar, pentru că bila stă mult în vezica biliară și apar pietre”.
Noaptea, ficatul secretă colesterol. Respectându-l, nu ar trebuie să mâncăm după ora 18. Spre exemplu, pentru că respectă ficatul, medicamentele care scad colesterolul, numite statine, se administrează tot înainte de noapte.
Dr. Antonela Burlacu medic primar Endocrinologie: „Medicamenente pentru colesterol se iau seara. Pentru că ficatul sintetizează colesterol noaptea. Acționează asupra sitentzei de colesterol”.
Daca mâncăm prea mult seara, ficatul nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare. Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente scad sau devin incapabili! Următoare mișcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Poate să intre în vase, unde produce inflamație ințial. Apoi depozite. Boala se numește ateroscleroză.
Creșterea colesterolului atrage după sine creșterea altor grăsimi din sânge. Se numesc trigliceride.
Ce urmează? În circulația liberă, apar radicali liberi, care oxidează inclusiv particulele de colesterol, situație periculoasă. Vorbim despre o bombă nucleară în interiorul propriului organism.
Colesteroul rău, LDL, mărit, trigliceride prea mari. Situația e asociată cu diabetul.
Cum facem să mărim ușor trigliceridele în sânge? Ne ajută aceleași mese luate prea târziu.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet: „Noaptea, corpul își încetinește arderile după ora 18, se pregătește să doarmă și dacă noi dăm energia unei fructe plus o masă copioasă că n-am mâncat toată ziua, ficatul preia glucoza, dar o transforma în trigliceride, în grăsime”.
Ficatul nu-și dorește mâncare după ora 18. Și nici creierul endocrin, care guvernează toți hormonii din organism.
Când se lasă seara, creierul endocrin ne spune: Nu mai mânca. A început primăvara și va creste ziua. În iunie, spre exemplu, la ora 9 seara încă nu e seară. Oamenii s-au adaptat însă la cele mai grele condiții, la condițiile de iarnă. Iar iarna e noapte la ora 5. Așadar după ora 17, nu mai mâncăm.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , diabet , ficat , colesterol
Dată publicare: 06-03-2022 11:09