Dulciurile la îndemâna oricui care nu cresc glicemia. Un desert iubit de toată lumea se află pe listă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ce ne facem când valorile glicemiei sunt crescute și mai avem un pas până la diabet? Ar fi momentul ideal să renunțăm la zahăr și dulciuri. Ușor de spus, greu de făcut. Ce deserturi putem consuma deși avem prediabet?
Fructele sunt cel mai natural și mai sănătos desert, cu condiția să le mestecăm, nu să le transformăm în suc. Cel mai mic indice glicemic îl au perele, merele, gutuia, citricele și caisele.
Atenție la cantitate, porția zilnică de fructe nu trebuie să depășească dimensiunea unui pumn.
Lactoza din lapte este un glucid cu absorbție lentă și nu pune în pericol echilibrul glicemic. Toate dulciurile pe bază de lapte sunt nepericuloase pentru siluetă și sănătate: orez cu lapte, griș cu lapte, budincă, iaurt cu fructe, macaroane cu brânză sau plăcinta cu brânză.
Scoateți zahărul din rețete și adăugați scorțișoară, are rolul de a normaliza glicemia.
Înghețata face bine la creier, are puține calorii și are zahăr care se absoarbe lentÎnghețata este tot un desert pe bază de lapte din care zahărul se absoarbe lent. Consistența ei cremoasă face bine la creier, stimulează zone speciale responsabile de plăcere.
Faptul că e pufoasă și aerată ne dă impresia că mâncăm mult. În realitate, înghețata este expandată cu aer, volumul e de două ori mai mare decât greutatea și are puține calorii.
Ciocolata neagră este o altă variantă de desert cu impact mic asupra glicemiei. Verificați eticheta, zahărul nu trebuie să fie primul ingredient de pe listă.
Există și ciocolată pentru diabetici, în care zahărul a fost înlocuit cu fructoză, agentul de îndulcire cu cel mai mic indice glicemic.
Atenție, aportul de calorii este același, fructoza nu influențează glicemia, însă îngrașă la fel ca zahărul.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 13-02-2023 08:05