Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, ne explică de ce scade apărarea pielii în perioade stresante
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
De ce scade apărarea pielii în perioade stresante?
Secretăm cantități mari de cortizol (hormon de stres), sistemul imunitar suferă, dar și pielea. Stresul cronic provoacă inflamație cronică.
Cum o combatem?Ne dă rețeta dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza, și difuzată pe stirileprotv.ro.
Andreea Groza: Ce efect are hormonul cortizol asupra pielii?
Dr. Iuliana Lupu: "În cantităţi mari, duce la îngrăşarea sau uscarea excesivă a pielii, scade producția de acid hialuronic la nivelul pielii. Acidul hialuronic este o moleculă care hidratează pielea. Astfel, bariera cutanată a pielii este afectată. Stresul poate fi atât fizic, cât și psihic. Pe lângă stresul psihic, pielea poate fi stresată de diverși factori specifici pandemiei - mască, dezinfectanți, mănuși. Acestea, purtate mult timp, slăbesc bariera cutanată."
Andreea Groza: Ce înseamnă stres cronic la nivelul pielii?
Dr. Iuliana Lupu: "Cel mai bun exemplu de stres cronic este expunerea la radiații UV. Soarele este responsabil pentru majoritatea cancerelor de piele, dar și pentru îmbătrânirea pielii. Petele hiperpigmentare sunt induse de radiații UV, poluare și pot fi agravate atunci când acestea două sunt combinate. Expunerea la radiații UV, singură, este responsabilă pentru 80% din semnele de îmbătrânire ale pielii."
Andreea Groza: Și stresul acut la nivelul pielii?
Dr. Iuliana Lupu: "Când vorbim de stres acut, ne gândim în primul rând la expunerea la soare excesivă într-o anumită zi, nu expunere pe mai multe zile."
Andreea Groza: Ce putem face pentru a combate aceste efecte?
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine , organism , stres , piele
Dată publicare: 17-11-2021 10:48