Din ce produse alimentare ne luăm calciul. Explicații la „Doctor de bine”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cum acoperim nevoia zilnică de calciu aflăm în emisiunea „Doctor de bine".
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Pentru sănătatea voastră consumați zilnic trei produse lactate. Așa ar trebui să sune încă o recomandare nutrițională pe lângă cele legate de consumul de apă, fructe și legume. Laptele este un aliment esențial care trebuie să fie prezent în dieta zilnică alături de legume, cereale, carne, pește și ouă”.
Laptele este un aliment complet de care depinde sănătatea oaselor și dinților, funcționarea corectă a metabolismului, reglarea tensiunii arteriale.
În lapte avem proteine, vitamine (mai ales A și D) și toate mineralele de care are nevoie organismul.
Calciul din lapte reprezintă un etalon de eficiență, se dizolvă și se absoarbe mai bine decât din alte alimente.
Corpul unui adult conține peste un kilogram de calciu care se reînnoiește continuu.
Acest mineral este folosit ca agent de neutralizare al produșilor acizi rezultați din metabolism.
Zilnic pierdem un gram de calciuZilnic se consumă un gram de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentație.
Nutriționiștii au stabilit că o porție de calciu înseamnă 300 mg, deci avem nevoie de trei porții zilnice ca să totalizăm un gram.
De unde a rezultat această valoare?100 de mililitri de lapte au 125 de miligrame de calciu, iar un pahar de lapte de 250 de mililitri are 300 de miligrame de calciu.
Restul de produse lactate au concentrații diferite de calciu. O porție de calciu de 300 de miligrame din lactate înseamnă:
-un pahar de lapte dulce sau -un pahar de lapte bătut sana/chefir sau -două iaurturi mici de 250 g sau -un borcănel de brânză de vaci sau -o felie de telemea 75 g sau -un triunghi de cașcaval 50 g sau -două linguri de parmezan ras
În afară de lapte există calciu și în alte alimente. Iată care sunt echivalentele pentru o porție de 300 miligrame de calciu:
-un ou sau -jumătate de conservă de sardine cu tot cu oase sau -100 g de pâine (patru felii) sau -100 g fructe oleaginoase (migdale nuci) -300 g boabe de soia sau -doi litri de apă minerală
Indiferent de sursa din care provine, nu uitați să consumați zilnic trei porții de calciu, iar dacă este din lapte, cu atât mai bine.